Wat zijn de oorzaken van een verlies van reuk?

Wat zijn de oorzaken van een verlies van reuk?

Een complete onvermogen om te ruiken, permanente of tijdelijke, heet anosmia. Omdat het vermogen om de lekkere smaak smaak afhankelijk van het vermogen te ruiken, kan de toestand interesse in voedsel vertragen en gerelateerde complicaties, zoals onvoldoende voeding, gewichtsverlies en zelfs depressie. Anosmia kan ook gevaarlijk zijn, omdat de patiënten niet in staat om bedorven voedsel te onderscheiden zijn of gas ruikt en rook.

Nasale Lining Issues

Anosmie kan ontstaan ​​wanneer de slijmvliezen die de binnenkant van de neus ervaring permanente schade of tijdelijke irritatie lijn. Voorkomende medische oorzaken van verloren geur door beschadigde of geïrriteerde slijmvliezen omvatten verkoudheid, griep, nasale allergieën zoals hooikoorts, niet-allergische rhinitis en infecties van de sinussen. Stoffen in het milieu, zoals chemicaliën en stof, kan ook irriteren de binnenkant van de neus of het weefsel aan de bovenkant van het. Problemen met de neus voering zijn meestal tijdelijk.

Nasale Passage Verstopping

Belemmeringen in de nasale passages die interfereren met het vermogen van lucht om goed te kunnen stromen anosmie veroorzaken omdat zij voorkomen dat lucht die naar de receptoren in de neus belast sensing geuren. Dergelijke verstoppingen omvatten bot- en septale misvormingen, tumoren en neuspoliepen, die vaak corrigeerbare medische ingreep, zoals een operatie fysiek knip de obstructie.

Hersenen of Nerve Damage

Talrijke aandoeningen kunnen de werking van de receptoren in de neus die normaal waarnemen geuren verhinderen. Bij beschadiging, de receptoren niet goed kunnen communiceren met de zenuwen die informatie doorgeven over geuren aan de hersenen, wat leidt tot anosmie. Dergelijke aandoeningen omvatten de ziekte van Alzheimer, diabetes, hormonale problemen, ondervoeding, multiple sclerose, ziekte van Parkinson en de hersenen aneurysmata, verwondingen en tumoren.

medicijnen

Verschillende medicijnen kan het olfactorische systeem, met inbegrip van amfetaminen, nafazoline, oestrogeen, terbinafine en fenothiazinen remmen. Die nasale decongestiva te lang kan ook een soortgelijk effect.

aangeboren aandoening

Hoewel zeldzaam, zijn sommige mensen geboren met anosmia, die Kallman's syndroom of aangeboren anosmia wordt genoemd. Dit type anosmia kan meer dan één lid van een familie van invloed zijn, en aanverwante symptomen zijn abnormale menstruatie en verminderd schaamhaar bij vrouwen, abnormale genitale grootte en verminderd gezichts- en schaamhaar bij mannen en onvruchtbaarheid bij beide geslachten.

Veroudering

Anosmia komt vaker voor bij mensen boven de leeftijd van 60 jaar, volgens de Mayo Clinic. Een verminderd vermogen om te ruiken is een natuurlijke en frequente bijwerking van ouder worden, en het heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak of behandeling opties.