Wat zijn de oorzaken van een paarse of verkleurd neus?

We hebben allemaal gezien dat de paarse, bolvormige neuzen van WC Fields, Karl Malden en Bill Clinton. Terwijl de verkleuring van een neus niet kan worden voorkomen, kan het worden behandeld. Maar het kan moeilijk zijn om de oorzaak van een dergelijke verkleuring en verdikking van de neus te bepalen. In het algemeen echter, het wordt veroorzaakt door een chronische aandoening genaamd rosacea.

rosacea

Meestal wanneer een neus verschijnt bol- en paars, is het teken van de meest extreme fase van een chronische aandoening genaamd rosacea. Deze fase wordt rhinophyma, en het is belangrijk op te merken dat veel gevallen komt het niet tot dit stadium. Het eerste teken van de aandoening gezicht roodheid door gebroken haarvaten. Deze roodheid begint meestal in de wangen, neus, voorhoofd en kin, meestal rond de tijd dat een persoon is 30 jaar oud. Als het probleem blijft bestaan, kan de roodheid wenden tot bultjes en puistjes en verspreid naar de oogleden, en uiteindelijk naar de neus, waar de huid kan raken verdikt en paars. Er zijn vier subtypen van rosacea en de locatie van de symptomen varieert.

Symptomen

Hoewel de symptomen variëren in omvang en locatie, deskundigen zeggen ze altijd ten minste één van de volgende: aanhoudende roodheid, een neiging om te spoelen of gemakkelijk blozen, kleine rode bultjes en puistjes en zichtbare bloedvaten. Andere symptomen zijn verheven rode vlekken genoemd plaques, verdikking van de huid als gevolg van extra weefsel, jeukende en bloeddoorlopen ogen, ruwe, droge huid, jeuk en zwelling van het gezicht en andere delen van de huid wordt beïnvloed, zoals de nek en schouders. Rosacea is niet besmettelijk, en er zijn geen bekende oorzaak, maar hypothesen zoals zon irritaties, huidbacteriën, doorbloeding, abnormale inflammatoire pathways en psychologische factoren. Het is niet wetenschappelijk bewezen erfelijk te zijn, maar enig bewijs suggereert dat het zou kunnen zijn. Vaak mensen met de aandoening kan een familielid met dezelfde aandoening te roepen. Een veel voorkomende misvatting over bolle, paarse of rode neuzen, is dat ze het gevolg zijn van de consumptie van grote hoeveelheden alcohol eerder in het leven. Maar de voorwaarde verschijnt in zowel patiënten die alcohol evenals degenen die dat niet doen drinkt. Tevens is aangetoond dat er geen verhoogd risico op kanker bij patiënten met rosacea. Er is echter bewezen dat het drinken van alcohol kunnen de symptomen verergeren.

Behandeling

Omdat alle patiënten symptomen variëren, behandeling varieert ook voor elke patiënt. Artsen moeten elk geval anders te behandelen op basis van specifieke symptomen van de patiënt. Gewoonlijk wordt een eerste antibioticum voorgeschreven, alsook topicale crème om het probleem te beheersen, met als einddoel uitsluitend plaatselijke behandeling. Chirurgische ingrepen om zichtbare bloed cellen te verwijderen met lasers of andere lichtbronnen zijn meer extreme maatregelen van de behandeling. Hoewel de oorzaak van rosacea is onbekend, er behandelingen beschikbaar die kunnen verminderen en vertragen van de effecten, alsmede steun groepen van mensen met de aandoening.