Wat zijn de oorzaken van abnormale niveaus van Gamma-glutamyltransferase?

Wat zijn de oorzaken van abnormale niveaus van Gamma-glutamyltransferase?


Gamma-glutamyl transferase, ook bekend als GGT, is een enzym dat voornamelijk in de lever. Het helpt transport aminozuren en peptiden in cellen en katalyseert glutathion, belangrijkste antioxidant van het lichaam. Aangezien GGT vooral in levercellen, worden de niveaus meestal gemeten als er zou gevaar van beschadiging of ziekte van de lever. Abnormale GGT niveaus worden meestal tentoongesteld in personen die lijden aan alcoholisme, diabetes, hersentumoren, obesitas, galblaas ziekte en gal-duct obstructie.

GGT en vette lever

Aangezien GGT heeft een hoge gevoeligheid in de lever, is een van de beste van chronische alcoholconsumptie en leververvetting. Alcoholisme en obesitas, onder anderen, zijn belangrijke bijdragen in de richting van leververvetting. Alcoholische vette lever, evenals niet-alcoholische vette lever kunnen ontwikkelen tot meer gevorderde leverziekte met inbegrip van ontsteking, cirrose en leverkanker. Naast vette lever, kan verhoogde activiteit van GGT enzym worden waargenomen onder medische behandeling en bij acute pancreatitis, myocardinfarct, anorexia, hyperthyroïdie, spierziekten en neurologische aandoeningen. Serum GGT activiteit niet alleen beïnvloed door de hoeveelheid alcohol geconsumeerd, maar ook BMI (body mass index) en geslacht.

GGT en hart-en vaatziekten

In een rapport uit 2005 gepubliceerd in "Circulation: Journal of the American Heart Association," geciteerde onderzoekers het GGT-test als een van de eenvoudigste manieren om te bepalen of individuen lopen het risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Onderzoekers geanalyseerde gegevens van een lange-termijn studie van 160.000 Oostenrijkse volwassenen en vonden dat hoe hoger iemands bloedspiegel van GGT, hoe groter het risico van cardiovasculaire dood.

GGT en Leverfunctietesten

Volgens Dr. David E. Johnson, Associate Professor of Medicine in de afdeling Maag-, Darm bij de Universiteit van New Mexico, kan een aantal valkuilen worden aangetroffen in de interpretatie van de gemeenschappelijke bloed lever tests zoals die van de GGT niveaus. Johnson beweert dat asymptomatische patiënten met geïsoleerde en milde verhogingen van GGT niveaus meestal niet een leverziekte. Als zodanig zouden ze meestal niet uitgebreid testen vereisen.

GGT Test en Niveaus

Meting van de GGT enzym eenvoudig en goedkoop. Het vereist geen voorbereiding en behelst een bloedmonster van de ader in de onderarm. Volgens de "Circulation: Journal of American Heart Association" -rapport, de normale lage niveau voor vrouwen minder dan 9 U / L, terwijl die van de mannen is minder dan 14 U / L. De gematigd niveau voor vrouwen is 18 U / L, terwijl dat van de mannen is 28 U / L. Hoog niveau is meer dan 36 U / l voor vrouwen en meer dan 56 U / l voor mannen. Obesitas verhoogt de kans op verhoogde GGT niveaus.

Tips en waarschuwingen

Bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt om epileptische aanvallen zoals carbamazepine (Tegretol), fenobarbital en fenytoïne (Dilantin) onder controle kunnen abnormale GGT niveaus veroorzaken.

GGT niveaus zijn gewoonlijk verhoogd bij personen die consumeren drie of meer alcoholische dranken per week (45 g ethanol of meer).

Een licht verhoogde GGT niveau is een typische bevinding bij patiënten die anti-epileptica (medicijnen tegen epilepsie).