Wat zijn de gevaren van Palm Oil?

Palmolie is gebruikt voor eeuwen in de bereiding van voedsel, vooral in de tropen, waar palmen groeien natuurlijk. De olie, gewonnen uit de vruchten van de oliepalm, geniet grote populariteit in bewerkte voedingsmiddelen, omdat het vrij is van slagader-verstoppingen transvetten en rijk aan natuurlijke antioxidanten, waaronder vitamine A en E. Echter, net als vele natuurlijke substanties, palmolie heeft wel zijn nadelen, kunnen sommige van die ernstige gezondheidsrisico's opleveren.

Hoog in verzadigde vetten

Hoewel palmolie heeft geen transvetten, maakt het hoge niveaus van verzadigde vetten, die een ernstige bedreiging voor de cardiovasculaire gezondheid kan bevatten. Het Center for Science in the Public Interest meldt dat palmolie is de tweede alleen voor sojaolie in termen van wereldwijde populariteit als voedsel olie. Het gebruik van palmolie in bewerkte voedingsmiddelen, de meest wijdverbreide toepassing in de Verenigde Staten, steeg fors na overheidsinstanties agressieve maatregelen genomen om de trans vetgehalte in verwerkte voedingsmiddelen te verminderen.

In een in 2005 rapport met de titel "Cruel Oil: Hoe Palmolie Harms Gezondheid, Rainforest & Wildlife," het Center for Science in the Public Interest toe dat palmolie minder schadelijk is dan gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie, maar wijst erop dat het "nog aanzienlijk minder gezond dan andere plantaardige oliën. " Ter ondersteuning van haar waarschuwingen over de gevaren van palmolie, het centrum noemt twee meta-analyses die aantonen dat palmolie verhoogt cholesterolgehalte in het bloed. Een 1997 British analyse geëvalueerd 147 menselijke proeven en concludeerde dat palmitinezuur, een actief ingrediënt in palmolie, verhoogde totale cholesterolgehalte in het bloed. Een Nederlandse analyse, uitgebracht in 2003, gewogen gegevens van 35 klinische onderzoeken en vonden dat palmitinezuur sterk toegenomen verhouding totaal cholesterol zogenaamde "goede cholesterol," een algemeen erkende risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Moeilijk te verteren

In "Koken voor Gezonde Healing," auteur Linda pagina, Ph.D., een natuurgeneeskundige arts, erkent een aantal van de voordelen voor de gezondheid van palmolie, maar merkt op dat het zeer moeilijk is om palmolie die niet zwaar verfijnd is geweest te krijgen. Het raffinageproces put veel van de voedingsstoffen die van nature in de olie en maakt de olie- veel moeilijker te verteren. Daarom Pagina adviseert palmolie worden vermeden.

Kan leiden tot toxiciteit

In een studie gepubliceerd in een uitgave van 1999 "Plant Foods for Human Nutrition," drie Nigeriaanse biochemie onderzoekers ophemelen een aantal van de voedingsstoffen in verse palmolie, maar wijzen erop dat de olie in een geoxideerde toestand kan een bedreiging vormen voor de fysiologische en biochemische functies van de lichaam. Zij erkennen dat de fabrikanten van bewerkte voedingsmiddelen oxideren palmolie in hun producten voor een verscheidenheid aan culinaire doeleinden, wat betekent dat een groot deel van de palmolie consumenten eten is in een geoxideerde toestand. De gevaren van geoxideerde palmolie bevatten orgaantoxiciteit van het hart, nieren, lever en longen, evenals giftigheid voor de voortplanting, de onderzoekers beweren. Bovendien wijzen zij erop, geoxideerd palmolie kan een toename van de vrije vetzuren, fosfolipiden en cerebrosiden veroorzaken.