Wat zijn de effecten van lage Cortisol Levels?

Wat zijn de effecten van lage Cortisol Levels?


Cortisol is een hormoon dat helpt het lichaam blijven alert en reageren op stress door beïnvloeding reacties in verschillende organen en systemen in het lichaam. Hoge cortisol levels veroorzaakt door langdurige stress zorgen voor een scala aan gezondheidsproblemen, van verhoogde bloeddruk tot gewichtstoename en vroegtijdige veroudering. Maar wat gebeurt er als cortisol levels zijn te laag?

De rol van Cortisol en de bijnieren

De bijnieren (bevindt zich net boven de nieren) te produceren een aantal belangrijke hormonen - adrenaline, noradrenaline, gonadocorticoids (oestrogeen en androgeen) en een groep van hormonen genaamd glucocorticoïden. Cortisol is een van de glucocorticoïden. Cortisol zorgt voor het behoud van de bloeddruk en cardiovasculaire functie. Het vertraagt ​​de ontstekingsreactie en is een belangrijk element die nodig is voor een evenwichtige stofwisseling. Zijn belangrijkste taak is om te helpen het lichaam te handhaven het juiste niveau van energie om te gaan met emotionele of lichamelijke stress.

Effecten van lage Cortisol Levels

Te weinig cortisol verstoort metabolisme leidt tot lage bloedsuiker en gebrek aan glycogeen, dat wordt opgeslagen in de lever en kan snel worden omgezet in de gewenste glucose voor energie. Gebrek aan cortisol veroorzaakt een daling van de bloeddruk, die hartminuutvolume afneemt. Een verkleuring van de huid genaamd hyperpigmentatie kan optreden als een afname van cortisol stimuleert een toename van andere hormonen die de melanocyten die verantwoordelijk zijn voor pigmentatie van de huid te activeren. Het totale effect van lage cortisol is zwakheid, dehydratatie en verminderd vermogen om infecties te bestrijden, trauma en stress. Deze problemen zijn vaak het eerst opgemerkt tijdens periodes van extreme stress of trauma. Bovendien kunnen infectie, operatie of afname van natrium door overmatig zweten onevenwichtigheden verhogen tot het niveau van een bijnieraanval.

Symptomen geassocieerd met lage Cortisol

Vroege symptomen zijn generiek en kunnen gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen, in het bijzonder, vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte, duizeligheid en orthostatische hypotensie (lage bloeddruk bij het opstaan). Misselijkheid, braken en diarree zijn vaak aanwezig als een onvermogen om koude temperaturen verdragen. Onbehandeld, de symptomen vooruitgang in spierzwakte, gewichtsverlies, uitdroging, hypotensie, prikkelbaarheid en depressie. Uiteindelijk, pijn in de buik, rug of benen, collaps van de perifere bloedvaten en extreme zwakte allemaal geven bijnieraanval.

Oorzaken van lage Cortisol

Primaire oorzaken zijn atrofie van de bijnieren als gevolg van een tumor, ontsteking die veroorzaakt cellen sterven of auto-immuunreactie. Sommige medicijnen kunnen de aanmaak van cortisol te blokkeren. Er zijn ook aandoeningen die van invloed zijn vermogen de adrenale klier om voldoende cortisol, zoals polyendocrine deficiëntiesyndroom en een zeldzame aandoening genaamd endocriene ziekte van Addison.

Behandeling

Bloedonderzoek moet worden uitgevoerd om het niveau van cortisol en andere hormonen die het vrijkomen van cortisol stimuleren controleren. De behandeling bestaat uit medicijnen om de cortisol (hydrocortison of prednison) vervangen en onevenwichtigheden van andere elementen zoals natrium en kalium, die worden beïnvloed door het niveau van cortisol in het bloed te corrigeren. Daarnaast zal de arts screenen voor andere aandoeningen of ziektes die van invloed kan cortisol productie. Indien gevonden, zouden zij moeten worden behandeld.