Wat zijn de effecten van een Brain Aneurysm?

Wat zijn de effecten van een Brain Aneurysm?

Een aneurysma is een uitstulping in een bloedvat, waarvan de wanden worden uitgerekt dun en riskeren voortdurend scheuren. Wanneer een aneurysma scheurt in de hersenen, kan fataal zijn. Hersencellen sterven als beroofd van bloed. Ze kunnen ook worden vernietigd door de druk die ontstaat wanneer teveel bloed in de hersenen van een gescheurd aneurysma. Doordat de schedel de hersenen voorkomt expanderen, kan de extra bloed worden ondergebracht, hetgeen leidt tot compressie van weefsels. De hersenen kunnen niet cellen regrow, zo verloren hersenfuncties worden vaak voor altijd verloren. Andere effecten van een hersenbloeding kan net zo slopend.

Unruptured Brain Aneurysma

Volgens MayoClinic.com, kan een unruptured aneurysma druk op de hersenen weefsels en op de optische zenuw te zetten. Dit kan dubbel zien of andere visuele stoornissen, verwijde pupillen, een hangende ooglid, pijn boven en achter een oog of een gevoelloosheid of zwakte aan een kant van het gezicht activeren. Een hoofdpijn beperkt tot een bepaalde plek in het hoofd, vaak achter één oog, kan ook een vroegtijdige waarschuwing teken zijn.

Lekkende Brain Aneurysma

Een hersenen aneurysma niet altijd catastrofaal scheuren. Soms ontwikkelt zich een kleine scheuren en lekken langzaam. Zogenaamde "sentinel bloedt" bijna altijd ontwikkelen tot grote breuken indien onbehandeld. Een lekkend aneurysma is een ernstige, plotselinge hoofdpijn veroorzaken.

Verbroken Brain aneurysma

Een gescheurd aneurysma zal een plotselinge hoofdpijn van ongelooflijke intensiteit activeren. Andere symptomen kunnen zijn misselijkheid of braken, oogleden dat ongecontroleerd hangen, spierzwakte of verlies van spiercontrole, toevallen, en veranderingen in het gezichtsvermogen. Patiënten kunnen verward of geïrriteerd, lusteloos of niet in staat om te spreken. Zij kunnen het bewustzijn verliezen. Prompt medische behandeling is van vitaal belang. De National Institutes of Health meldt dat bijna een kwart van de patiënten sterft binnen één dag van een gescheurd aneurysma hersenen, terwijl een ander kwart sterven binnen drie maanden. Meer dan de helft van de overlevenden blijven zitten met een blijvende invaliditeit.