Wat zijn de bijwerkingen van Pravastatin?

Pravastatine is een statine die werkt in je lichaam aan vetstoffen, met inbegrip van cholesterol en triglyceriden te verlagen. Gebruikt in combinatie met dieet en lichaamsbeweging, kan uw risico op een beroerte en een hartaanval te verlagen. Terwijl de cholesterolverlagende voordelen duidelijk, pravastatine is niet zonder risico van bijwerkingen.

Bewegingsapparaat Side Effects

Zelden zijn statine drugs zoals pravastatine in verband gebracht met ernstige rhabdomyolisis en myopathie. Deze voorwaarden bijdragen aan verhoogde niveaus van creatine kinase, proteïnurie, myoglobinurie en nierfalen. Extra variabele zoals leeftijd, lever of de nieren dysfunctie, hypothyreoïdie, diabetes, alcoholisme, kleine lichaamstype en vrouwelijk geslacht verhogen het risico op het ontwikkelen van deze bijwerkingen. Als je tederheid, spierpijn of zwakte opmerken moet u contact opnemen met uw arts, omdat deze een teken zijn van ernstige gespierde bijwerkingen kunnen zijn.

Major Organ Effecten

Gastro-intestinale bijwerkingen worden het meest gemeld en zijn buikpijn, winderigheid, diarree, constipatie, misselijkheid / braken en verhoogde maagzuur. Zelden, pancreatitis en anorexia zijn ook gemeld.
Lever effecten, waaronder hepatitis, vettige veranderingen in de lever, cirrose, fulminante hepatische necrose en cholestatische geelzucht zijn gerapporteerd. Bovendien hebben sommige patiënten ervaren aanhoudende verhoging van de leverfunctietesten.
Nier effecten omvatten myoglobinurie en nierfalen als gevolg van rhabdomyolyse.
Pravastatine kan uw risico van progressieve cataract en / of oftalmoplegie verhogen.

systemische Effecten

Hemotological bijwerkingen zijn trombocytopenie, hemolytische anemie, leukopenie en TTP (trombocytopenische purpura).
Je zenuwstelsel kan worden beïnvloed. Bijwerkingen, zoals hoofdpijn, sufheid en duizeligheid gemeld. Hersenzenuw dysfunctie, duizeligheid, vermoeidheid, tremor, geheugenverlies, perifere zenuw palsy, perifere neuropathie, paresthesie en een afname van cognitieve vaardigheden zijn ook gemeld.
Het endocriene systeem kan worden beïnvloed schildklierafwijkingen, gynaecomastie, hypospermie en zure maltase deficiëntie gemeld.
Immuunsysteem kan worden beïnvloed. Spierreuma, vasculitis, verhoogde ESR, positieve ANA en een lupus-achtig syndroom zijn allemaal gemeld.

andere Effecten

pravastatine effect op de huid omvat huiduitslag, bulleuze erythemateuze laesies, erythema multiforme, toxische epidermale necrolyse, Stevens-Johnson-syndroom, purpura, lichtgevoeligheid en alopecia.
Overgevoeligheidsreacties zijn zeldzaam, maar een aantal zijn gemeld (zoals urticaria, anafylaxie, angio-oedeem, koorts, malaise, koude rillingen en kortademigheid).
Andere bijwerkingen zijn slapeloosheid, angst, verminderd libido, erectiestoornissen, impotentie, depressie, suïcidale gedachten, paranoia, waanideeën, nachtmerries en agitatie.

overwegingen

Alleen u en uw arts kan bepalen of pravastatine voor u geschikt is. Zorg ervoor dat u uw arts te vertellen over eventuele allergieën die je hebt en alle medicijnen die u gebruikt (met inbegrip van over-the-counter, voorschrift, kruiden-supplementen en vitaminen) om een ​​potentieel gevaarlijke interactie of nadelige pravastatine effecten te vermijden. Ook praten met uw arts over uw alcoholgebruik. Terwijl het nemen van dit medicijn, moet u een low-fat, low-cholesterol dieet te volgen.

bijvoegsel

In september 2008 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration aangekondigd dat het gebruik van statine medicijnen (zoals pravastatine) een verhoogd risico op amyotrofe laterale sclerose, het best bekend als de weg zouden staan ​​"ziekte van Lou Gehrig." De effecten van statines zijn studies in meer dan 40 langdurige klinische proeven waarvoor geen verhoogd voorkomen van de ziekte vertoonde in vergelijking met patiënten die een placebo.