Wat zijn de belangrijkste fysiologische functies van koolhydraten en hun bronnen?

Wat zijn de belangrijkste fysiologische functies van koolhydraten en hun bronnen?

Elke levende cel bevat koolhydraten en deze voedingsstoffen vitale functies dienen voor het menselijk lichaam. Koolhydraten bestaan ​​uit suikers, die het lichaam verteert en een conversie naar glucose of bloedsuiker. Glucose wordt direct gebruikt door de cellen voor energie, opgeslagen in de lever en spieren als glycogeen voor later gebruik energie omgezet in vet of gebruikt om aminozuren te synthetiseren. In het algemeen, koolhydraten leveren vier fysiologische functies in het menselijk lichaam.

Bron van energie

De primaire verantwoordelijkheid van koolhydraten om energie te leveren. De afbraak van glucose en spierglycogeen levert energie voor alle spieren actie. Het consumeren van voldoende koolhydraten dieet kan helpen handhaven glycogeenvoorraad in de lever en spieren. Indien niet direct worden gebruikt of verbruikt dan zijn koolhydraten gemakkelijk omgezet in vet, waarbij het lichaam ook afhangen later energiegebruik.

Voorkomt eiwitafbraak

Bij inname van koolhydraten is onvoldoende, het lichaam ontbreekt het glycogeen het nodig heeft om zijn energiebehoefte brandstof. Hoewel eiwit typisch onderhoudt weefselgroei en herstel en speelt een kleine rol in energie leveren aan cellen, gebrek aan glycogeen leidt het lichaam synthetiseren glucose uit eiwitten en vetten om de energiebehoefte te voorzien. Dit proces kan leiden tot eiwittekort en een volgende breuk in spierweefsel. Voldoende inname van koolhydraten kan daarom helpen handhaven van de juiste eiwit winkels en onderhouden spiergroei.

Vergemakkelijkt vetstofwisseling

Bijproducten optreden als gevolg van koolhydraatmetabolisme die helpen normale vetmetabolisme vergemakkelijken. Soortgelijke eiwitten, kunnen onvoldoende koolhydraten resulteert in afhankelijkheid van vet voor energie. Terwijl het lichaam kan vertrouwen op vetmetabolisme korte tijd, zal dit uiteindelijk leiden tot een verlies van energie en een toestand van tekort aan voedingsstoffen.

Brain Fuel

De hersenen en het centrale zenuwstelsel afhankelijk bloedglucose functioneren en in omstandigheden waarin koolhydraatinname onvoldoende, cognitieve vaardigheden lijden. Hypoglykemie, of lage bloedsuikerspiegel, kan leiden tot stemmingswisselingen, duizeligheid, vermoeidheid, vertraagde besluitvorming en algemene zwakte. Uiteindelijk zal de hersenen vertrouwen op vet voor energie als er te weinig koolhydraten langer dan acht dagen of zo duurt, volgens "Essentials van inspanningsfysiologie."

Bronnen en aanbevelingen

Volgens de Raad van Bestuur Food and Nutrition van het Institute of Medicine, moet koolhydraten goed voor 45 tot 65 procent van je dagelijkse calorie-inname. De beste bronnen van koolhydraten complex zijn, of die uit meerdere suikermoleculen samengevoegd. Complexe koolhydraten met gelijkmatig stijgen en bloedsuikerspiegel, waardoor aanhoudende energie en verzadiging gedurende de dag. Optimale bronnen van complexe koolhydraten bevatten volkoren brood en snacks, bonen, groenten en fruit en zaden.