Wat te verwachten met glioblastoma multiforme?

Diagnose

Glioblastoma multiforme (GBM) is de meest voorkomende vorm van hersentumor. Het is agressief, moeilijk te behandelen en heeft geen bekende oorzaak of genetische link. Symptomen van een glioom worden gevarieerd, vanwege de complexe aard van de menselijke hersenen. Epileptische aanvallen, problemen met praten of denken, gebrek aan coördinatie, misselijkheid en hoofdpijn zijn voorkomende symptomen. Echter, een hersentumor kan slechts goed worden gediagnosticeerd door een arts.

vooruitzicht

GBM is een agressieve vorm van kanker en de gemiddelde levensverwachting vanaf het moment van diagnose, ongeveer 10 maanden. Anders dan vele andere vormen van kanker, glioblastoma multiforme waarschijnlijk metastaseren of uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Factoren die bijdragen aan de vooruitzichten van de patiënt onder meer de leeftijd van de patiënt, lichamelijke gezondheid en hoe snel hij zoekt behandeling.

Behandeling

De eerste werkwijze voor het behandelen GBM vaak chirurgisch deel van de tumor. Vanwege de fysieke trauma verbonden aan de activiteiten van de hersenen, en het risico van beschadiging gezonde delen van de hersenen, tumor verwijderen is een potentieel gevaarlijke proces. Al verloopt volkomen gaat, is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om de gehele tumor, het snijden te ver kan blijvend hersenschade.

Post-chirurgische behandeling varieert gebaseerd op aanbevelingen arts, maar zal meestal bestaan ​​uit chemotherapie en radiotherapie. Chemotherapie omvat geneesmiddelen ontworpen om de tumor te verzwakken, terwijl radiotherapie omvat het gebruik van gerichte ontploffing van straling aan de kankercellen beschadigen. Beide behandelingen kunnen misselijkheid en vermoeidheid.

fysieke effecten

De fysieke effecten van GBM afhankelijk van welke kant van de hersenen van de tumor is. Een tumor aan de linkerkant van de hersenen controle op de rechterzijde van het lichaam, en vice-versa te remmen. Glioblasoma kan ook desoriëntatie veroorzaken en kan hand-oog coördinatie beïnvloeden.

Naast de directe effecten van de tumor, kunnen medicijnen om de tumor te behandelen negatieve fysieke effecten. Bijvoorbeeld kunnen anti-epileptica tegen gebrek aan coördinatie veroorzaken, samen met misselijkheid, slaperigheid en spierzwakte.

mentale effecten

Mentale veranderingen zullen sterk variëren, afhankelijk van de locatie van de tumor. Zo kan een individuele korte termijn geen problemen met het geheugen hebben, maar moeite hebben met spreken. Of zij kan geen moeite bij allen spreken, maar hebben grote moeite volgende instructies.

Hoewel de symptomen variëren, problemen met de fysieke coördinatie, hand-oog coördinatie en cognitieve problemen komen vaak voor. Problemen met het geheugen zijn ook vaak voor.

Emotioneel

Worden gediagnosticeerd met glioblastoma multiforme is uiterst moeilijk emotioneel, zowel voor de patiënt als voor dierbaren. De tumor kan leiden tot depressie en prikkelbaarheid veroorzaken, en de situatie zelf kan leiden tot gevoelens van depressie, woede en wanhoop voor alle betrokken partijen. Deze gevoelens zijn echter normaal, en kan worden beheerd.