Wat is scoliose chirurgie?

Wat is scoliose chirurgie?


Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom, gewoonlijk rechte, één of meer laterale bochten. Deze krommen kunnen in ernst variëren van mild en asymptomatisch zijn ernstig genoeg om orgaanfunctie beschadigen en veroorzaken toegankelijk skeletafwijkingen. Behandelingen voor scoliose zijn onder andere oefeningen en fysiotherapie, elektrische stimulatie, bracing en, in meer ernstige gevallen, chirurgie.

Indicaties voor chirurgie

De overgrote meerderheid van scoliose patiënten geen kandidaat voor chirurgische interventie. In het algemeen zal artsenchirurgie aanbevolen wanneer een bocht hoogte groter dan 40 graden, wanneer de patiënt ervaart ernstige symptomen zoals rug en spierpijn of zenuwbeschadiging, en wanneer de kromming koste orgaanfunctie. Omdat ernstige scoliose progressief kunnen patiënten met één of meer bochten van 40 graden plus verwachten dat ze verslechteren met een tot twee graden per jaar oneindig, wat een andere reden dat chirurgie meestal in dergelijke gevallen geïndiceerd. Bovendien, als matige tot ernstige scoliose reageert niet minder invasieve behandelingen zoals versteviging, kan een operatie worden overwogen.

Doel van de operatie

Het doel van de operatie is om de progressie van de kromming stoppen en de wervelkolom evenwichtige maken. Operatie niet volledig strekken van de wervelkolom, omdat een dergelijke extreme torsie van de huidige stand van de wervelkolom het ruggenmerg kan compromitteren. Integendeel, de chirurg beoogt de kromme of krommen stabiliseren ze, met behoud spinale flexibiliteit voor de patiënt. Dit wordt bereikt door de correctie en stabilisatie van de curven via verschillende technieken en implantaten.

Types of Surgery

Chirurgen kunnen scoliose chirurgie te benaderen door middel van ofwel een posterieure of anterieure incisie. Deze beslissing is hoofdzakelijk gebaseerd op de locatie van de curve die wordt behandeld. Terwijl de meeste behandelingen posterieur worden uitgevoerd (met een incisie op de rug), dysfunctie bij lage lendenen en bekken worden vaak behandeld via incisies anterior (een incisie die gaat door de voorkant van het lichaam). In sommige gevallen kunnen chirurgen opteren voor een endoscoop om de procedure uit te voeren.

chirurgische Procedure

Tijdens de procedure wordt de wervelkolom gestrekt (in zekere mate bepaald door de chirurg) en gestabiliseerd door het gebruik van zowel implantaten en fusie. Implantaten zijn medische kwaliteit toestellen die verblijven in de patiënt permanent en kunnen haken, staven, draden en schroeven of een combinatie hiervan. In combinatie met het implantaat, zal de chirurg een bottransplantaat en fusie, waarbij geënte bot (donor of uit de patiënt) geplaatst in en om zowel het implantaat en de wervelkolom uit te voeren. Dit gefuseerd bot groeit uiteindelijk rond het apparaat en zorgt voor extra stabiliteit.

Herstel

In de meeste gevallen worden patiënten vrijgegeven binnen een week na de operatie, maar het herstel kan een lang proces zijn als de fusie moet stabiliseren en de patiënt moet spierkracht terug te krijgen. Gedurende de eerste maanden na de operatie worden de activiteiten beperkt tot die die nodig zijn voor het dagelijkse leven. Binnen een jaar, kan een patiënt verwachten dat alle normale activiteiten, waaronder inspannende sportieve activiteiten te hervatten.