Wat is MDS ziekte?

Aandoeningen die het beenmerg beïnvloeden behoren tot een groep van ziekten bekend als myelodysplastisch syndroom of MDS, ook wel myelodysplasie. Het beenmerg van patiënten met MDS niet de vereiste hoeveelheid bloed cellen.

Betekenis

MD wordt beschouwd als een aandoening preleukemia omdat sommige vormen van MDS kan ontwikkelen tot acute myeloïde leukemie, dat is de meest voorkomende vorm van bloedkanker bij volwassenen.

symptomen

De tekenen en symptomen van een laag aantal bloedcellen veroorzaakt door MDS zijn vermoeidheid, zwakte, kortademigheid, bleekheid, frequente blauwe plekken en bloeden, gewichtsverlies, en terugkerende infecties.

types

MDS treedt op wanneer het beenmerg niet goed functioneert. De oorzaak van de meeste typen MDS is onbekend. Als de oorzaak onbekend is, wordt de aandoening genaamd primaire of de novo MDS.

Risicofactoren

Secundaire MDS zijn syndromen die een bekende oorzaak hebben. Volgens de Mayo Clinic, risicofactoren die secundaire MDS kunnen veroorzaken omvatten blootstelling aan chemische toxinen zoals benzeen in sigarettenrook, chemotherapie en radiotherapie.

Behandeling

Behandelingen en medicijnen voor de behandeling van MDS omvatten bloedtransfusie, chemotherapie, stamceltransplantatie, beenmergtransplantatie, hematopoietische groeifactoren en differentiatie middelen.