Wat is het verschil tussen ADD & CAPD?

Wat is het verschil tussen ADD & CAPD?


In de afgelopen decennia heeft de medische gemeenschap grote vooruitgang geboekt in de erkenning van leerproblemen bij kinderen. Een eeuw geleden, kan een kind zijn krap bij onoplettendheid of "gebrek aan toepassing", terwijl we vandaag de symptomen van een leerstoornis te herkennen. Attention Deficit Disorder en auditieve verwerking wanorde resulteren in vergelijkbare leer- en gedragsproblemen, en kan moeilijk zijn voor ouders en leerkrachten van elkaar te onderscheiden.

Auditieve Processing Disorder

Auditieve Processing Disorder, ook wel bekend als Centraal Auditieve Processing Disorder (CAPD), is naar schatting tussen de drie en vijf procent van de kinderen. De meeste vormen van gehoorverlies optreden in het oor, maar CAPD het probleem is verminderd vermogen hersenen auditieve signalen te verwerken. Diagnose vereist het testen door een gekwalificeerde audioloog, als CAPD niet tijdens de gewone zitting examens worden gedetecteerd. De oorzaken van CAPD zijn slecht begrepen, hoewel correlaties zijn gemaakt met moeilijke geboorten, hoofdwonden en terugkerende oorontstekingen, onder andere risicofactoren.

Effecten van CAPD

Kinderen en volwassenen met CAPD kan een scala aan symptomen weer te geven, afhankelijk van de specifieke neurologische uitval van elke patiƫnt. De symptomen van CAPD onder luid spreken of te luisteren naar de televisie op een hoger dan normaal volume; vragen anderen om zichzelf te vaak te herhalen; blijkbaar het negeren van anderen, vooral als verdiept in een andere activiteit; moeilijkheid na een reeks van mondelinge instructies; horen beter als in staat om de spreker te zien; moeite om te begrijpen wat er gezegd wordt in een lawaaierige omgeving; en moeite met het begrijpen snelle spraak. Aangezien de meeste symptomen zijn vergelijkbaar met conventionele gehoorverlies, ADHD en autisme, kan alleen professionele diagnose correct te identificeren CAPD.

Aandachtsstoornis

Attention Deficit Disorder, ook wel bekend als aandacht tekort hyperactieve stoornis (ADD of ADHD), treft ongeveer vijf procent van alle kinderen. De ziekte manifesteert zich op drie manieren: onoplettendheid, of het onvermogen om zich te concentreren; een constante neiging om impulsief en zonder overleg te treden; en ongewoon hoge niveau van de activiteit. Hyperactief en impulsief kenmerken zijn meestal samen gevonden. Onoplettend verloop van de stoornis kunnen alleen worden gevonden, of samen met de andere twee. De oorzaken van ADD zijn nog onduidelijk, maar lage concentraties van bepaalde chemicaliƫn in de hersenen genoemd neurotransmitters worden gedacht aan een belangrijke factor zijn.

Verschillen en overeenkomsten in Kinderen met CAPD en ADD / ADHD

Kinderen met CAPD zijn vaak een verkeerde diagnose gesteld met ADD, omdat ze onoplettend en ongericht verschijnen. Kinderen met beide aandoeningen vertonen problemen met het leren in een rumoerige omgeving; kinderen met ADD, omdat ze zijn afgeleid, en kinderen met CAPD, omdat ze moeite hebben met het horen en het decoderen van de stem van de leerkracht. Afhankelijk van de plaats van hun neurologische uitval, kunnen kinderen met CAPD ook moeite hebben met geschreven en gesproken woordherkenning, of kunnen zich slecht te uiten bij het spreken aan anderen. Een getrainde audioloog kan CAPD diagnosticeren met enige betrouwbaarheid, terwijl ADD alleen kan worden afgeleid uit empirische waarneming.