Wat is een Canadees Toque?

Wat is een Canadees Toque?


De Canadese tuque (of toque) is een hoed die wordt in de winter gebruikt om een ​​persoon het hoofd warm te houden. Het is ook een bekende en iconisch symbool van Canada die wortels in frygische hoofddeksels heeft.

Wat is een Tuque?

Een tuque is een gebreide muts. De tuque is een taps toelopende en domed- om puntige-vormige kap die soms heeft een kwast of een pompon op de dop apex. Tuque hoeden geen randen hebben.

Geschiedenis

De tuque geëvolueerd van een 12e-eeuws klein, rond en nauwsluitende hoed genaamd de toque. Dit voornamelijk vrouwelijke accessoire is vaak gemaakt van fluweel, zijde en satijn. De tuque is gerelateerd aan de Frygische muts gebruikt in Phrygië, een regio van Anatolië, dat nu is, in de moderne tijd, het land van Turkije. Bevrijde slaven in Phrygia droeg de dop.

De Tuque Vandaag

Tuques, zelfgemaakte of vervaardigen van oudsher gemaakt van wol, maar in de huidige tijd kan worden gemaakt van synthetische vezels zoals acryl.

Canadese Iconografie

Tuques hebben een icoon van Canada geworden als gevolg van de koude winters. Het woord tuque is de Franse versie van toque en symboliseert Canada's Franse erfgoed, en de inzet van het land in het Engels en het Frans tweetalige inclusiviteit. Tuques, in de Verenigde Staten, worden vaak ten onrechte genoemd "ski hoeden."

Famous Tuques

Franse en Amerikaanse revolutionairen gebruikten de tuque, lenen van het pictogram van de bevrijde slaaf Phrygian, als een symbool van vrijheid. De Franse noemde de hoed "bonnet de la Liberte," en de Amerikanen wel de tuque "The Liberty Cap." De tuque werd later een verzamelpunt symbool voor het 1837-1839 Patriotes Rebellion, waarin Franstalige burgers uit Quebec vochten tegen de Britse overheersing. In de jaren 1960, de Quebec terroristische groepering Front de bevrijding du Quebec (The Liberation Front van Quebec) gebruikte de hoed als symbool. De tuque maakt ook deel uit van een jaarlijkse dakloosheid fondsenwerver in Canada gerund door de Raising the Roof stichting.

Famous Tuque Dragers

De bekendste tuque dragers kunnen zijn Bob en Doug McKenzie van de "SCTV" comedy show. Gespeeld door Rick Moranis en Dave Thomas, de personages waren een parodie op "Hosers," of het Canadese equivalent van wat er in de Verenigde Staten zou worden genoemd mannelijke slackers. Andere beroemde tuque dragers zijn mariene bioloog Jacques Cousteau en zanger Michael Nesmith van de Monkees.