Wat is de MFP Factor?

Wat is de MFP Factor?


Monitoring en anticiperen op het lichaam van de absorptie van ijzer is een van de meest uitdagende taken waarmee professionele diëtisten en voedingsdeskundigen. Voldoende aanvoer van ijzer zijn fundamenteel voor een gezond lichaam, maar te weinig kan ernstige ziekte veroorzaken, en teveel kan giftig zijn. Er zijn vele variabelen die het lichaam van de absorptie van ijzer, waarvan de MFP factor heet zijn aanwezigheid in vlees, vis en gevogelte.

Dietary Iron

IJzer is een essentieel voedingsmiddel, aanwezig in alle cellen van het lichaam. Het is geconcentreerd hoofdzakelijk in de hemoglobine in rode bloedcellen en in myoglobine, de vloeistof die de cellen waaruit spierweefsel vult. Gespecialiseerde eiwitten dragen het ijzer in hemoglobine en myoglobine te celprocessen die het nodig hebben, zoals de productie van aminozuren en hormonen. Bloedarmoede, een nijpende tekort aan ijzer in het systeem, kan levensbedreigend zijn.

Heem en nonheme Iron

Ijzer uit de voeding is voor ons beschikbaar in twee vormen, door wetenschappers en voedingsdeskundigen als "heem" ​​en "nonheme" ijzeren genoemd. Alle strijkijzer uit planten in de vorm nonheme, terwijl zowel heem en nonheme ijzer in het spierweefsel van vlees, vis en gevogelte. Heem ijzer is belangrijk omdat het in een vorm die het lichaam kan gemakkelijk opnemen en gebruiken. Echter, nonheme ijzer is overvloedig in het menselijke dieet dan heem ijzer en absorptie van ijzer nonheme speelt een belangrijke rol in gezondheid.

De MFP Factor

Een aantal factoren verhogen het vermogen van een lichaam in staat om ijzer te absorberen dieet, terwijl anderen weg te nemen van het. De MFP factor, gevonden in dierlijk voedsel zoals vlees, vis en gevogelte, verbetert merkbaar vermogen van het lichaam om nonheme absorberen ijzer uit plantaardig of dierlijk voedsel. De MFP factor zorgt voor het behoud van een gezond niveau van ijzer in die het nuttigen van een evenwichtige omnivoor dieet.

Andere factoren die ijzerabsorptie

Het lichaam van de absorptie van ijzer is een moeilijke zaak in te schatten, met de leeftijd, voeding en algemene gezondheid spelen allemaal een rol. Ijzerabsorptie wordt geremd door stoffen gevonden in volle granen, spinazie en soja, en de tannines in thee of wijn. Dit is slecht nieuws voor vegetariërs, van wie de voeding ontbreekt gemakkelijk geabsorbeerd heem ijzer en MFP factor, en is hoog in voedingsmiddelen met ijzer-remmers. Echter, vitamine C een vergelijkbare rol in spelen vegetarisch dieet, het verbeteren van de absorptie van ijzer nonheme. Het is mogelijk om voldoende ijzer absorberen uit een geheel vegetarisch dieet, maar in sommige gevallen supplementen nodig.