Wat is de functie van het spijsverteringsstelsel?

Wat is de functie van het spijsverteringsstelsel?


Het spijsverteringsstelsel uit de mond, slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas, lever, dunne darm, dikke darm, colon en rectum. De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel te breken voedsel in kleinere moleculen die het lichaam kan opnemen. Het spijsverteringsstelsel is verantwoordelijk voor veel taken om de wezenlijke functie van de spijsvertering te bereiken.

Verkeer van levensmiddelen

Het voedsel dat je eet gaat in via de mond en moeten worden verplaatst door het spijsverteringskanaal worden afgebroken. Het spijsverteringskanaal is een reeks van holle organen verbonden door buizen van de mond tot de anus, zoals de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, colon en rectum. Elk van de muren van deze organen 'bevatten lagen van de spier die hen in staat stellen om voedsel en vloeibare voortbewegen door middel van het systeem.

De productie van spijsverteringssappen

Het spijsverteringsstelsel bevat klieren die enzymen om te helpen bij de vertering produceren. De speekselklieren in de mond produceren speeksel die begint om het voedsel in kleinere stukken. De maag produceert maagzuur dat afbreekt de eiwitten. Zodra voedsel de dunne darm bereikt, andere spijsverteringssappen geproduceerd door de pancreas en lever zorgen voor de afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten.

Opname van voedingsstoffen

Niet alleen moet het spijsverteringssysteem breken het eten is ook verantwoordelijk voor het absorberen van de voedingsstoffen. Deze wordt geabsorbeerd in de dunne darm, waar kleine vingervormige uitsteeksels genoemd villi bevat. De aanwezigheid van deze villi vergroot het oppervlak, waardoor meer voedingsstoffen worden geabsorbeerd.

Productie van hormonen

De maag en de dunne darm produceert hormonen die de functies van het spijsverteringssysteem regelen. Gastrine initieert de productie van maagzuur en is nodig voor de groei van cellen in het slijmvlies van de maag, dunne darm en colon. Secretine vertelt de alvleesklier spijsverteringssappen met bicarbonaat aan de maag, die helpt om maagzuur te neutraliseren voordat het in de dunne darm te sturen. Extra hormonen omvatten cholecystokinine, ghreline en peptide YY.

Regulering van functies

Zenuwen, zowel binnen als buiten het spijsverteringssysteem, helpen om de functies van het systeem te regelen. Extrinsieke zenuwen (die geen onderdeel van het spijsverteringsstelsel) zenden signalen van de hersenen naar het systeem acetylcholine vrij, verhogen spijsvertering en adrenaline, wat de snelheid van de spijsvertering. Intrinsieke zenuwen te vinden in de muren in het spijsverteringskanaal worden geactiveerd om te helpen reguleren wanneer voedsel beweegt door middel van de organen.