Tussenliggende & Huidproblemen

Interstitiële cystitis is een aandoening die ongeveer een miljoen mensen in de Verenigde Staten. Hoewel het treft zowel mannen als vrouwen is het vaker voor bij vrouwen. Symptomen van interstitiële cystitis zo sterk uiteenlopen tussen patiënten, en zelfs bij een patiënt, die diagnose moeilijk. De oorzaak van interstitiële cystitis is niet precies bekend, maar er zijn verschillende theorieën te koppelen aan de voorwaarde om een ​​aantal huidaandoeningen, en verder onderzoek op deze gebieden kan helpen om licht te werpen op niet alleen de oorzaak, maar ook over mogelijke behandelingen.

types

Omdat de symptomen zijn zo gevarieerd en gegeneraliseerde, veel artsen zijn van mening dat interstitiële cystitis daadwerkelijk kunnen verschillende aandoeningen in plaats van een ziekte. Er zijn twee soorten interstitiële cystitis, zwerende en niet-zwerende. Ongeveer 10 procent van de patiënten stervormige zweren aan de blaaswand. Allen die lijden aan interstitiële cystitis waarschijnlijk schade aan de blaaswand stand door chronische ontsteking. Dit is één factor waaruit blijkt dat interstitiële cystitis is gerelateerd aan een allergische huidaandoening.

symptomen

Symptomen van interstitiële cystitis zijn zeer vergelijkbaar met een blaas of urineweginfectie. In feite is het meestal gediagnosticeerd als de symptomen aanwezig zijn, maar er is geen bewijs van een bacteriële infectie. Deze symptomen zijn vaak plassen, een gevoel een urinaire urgentie, druk of pijn of gevoeligheid in het bekkengebied en pijnlijke geslachtsgemeenschap.
De symptomen kunnen verdwijnen op tijden en erger of oplaaien op andere momenten. Zoals voor vele voorwaarden, kan spanning een trigger voor een flare-up, en voor vrouwen kunnen de symptomen erger worden tijdens de menstruatie.

Verwante voorwaarden

De drie meest voorkomende ziekten bij patiënten met interstitiële cystitis zijn gevoelige huid, allergieën en prikkelbare darmsyndroom. In feite zijn veel patiënten klagen over het hebben van een droge, jeukende huid.
Patiënten met interstitiële cystitis vaker dan de algemene bevolking een of meer van de volgende voorwaarden: endometriose, chronische vermoeidheid syndroom, reumatoïde artritis, fibromyalgia, ontstekingsdarmziekte en systemische lupus erythematosus. Er is geen bewijs dat interstitiële cystitis wordt veroorzaakt door een van deze voorwaarden.

theorieën

De pijn en het ongemak gevoeld door patiënten met interstitiële cystitis is als gevolg van ontsteking in de blaaswand. Cellen bekend als mestcellen, die onderdeel van de reactie van het lichaam op inflammatie, laat een chemische stof histamine. Histamine is ook uitgebracht in een allergische reactie veroorzaken jeuk, zwelling en roodheid. Theoretisch wordt verondersteld dat interstitiële cystitis is een type allergische reactie, maar in plaats van op de huid, is de blaaswand. Sommige patiënten melden dat hun interstitiële cystitis symptomen zijn opgelucht als ze antihistaminica nemen voor hun allergie, dat deze theorie ondersteunt.
Sommige artsen theoretiseren dat interstitiële cystitis wordt veroorzaakt door te veel progesteron. Progesteron is een steroïde hormoon dat wordt gevonden in een hoger bij vrouwen dan bij mannen (dat kan worden waarom interstitiële cystitis meer vrouwen dan mannen treft). Er is een dermatologische syndroom bekend als auto-progesteron dermatitis, die huiduitslag veroorzaakt, en men denkt dat interstitiële cystitis soortgelijke, uitsluitend de uitslag aan de blaaswand.

Behandeling

Orale medicatie kan worden voorgeschreven om te helpen bij de controle van de symptomen, zoals ibuprofen voor pijn en antihistaminica voor verwante allergische reacties. Er zijn ook een verscheidenheid aan procedures die kunnen helpen, met inbegrip van elektrische zenuwstimulatie, blaas uitzetting en de blaas instillatie. Zoals met vele voorwaarden, dieet en levensstijl hebben een diepgaand effect op de symptomen en de incidentie van flare-ups.