Symptomen van bijnier Dysfunction

Bijnier dysfunctie is een endocriene aandoening veroorzaakt door een slecht functionerende bijnierschors. Ook bekend als adrenale insufficiëntie en ziekte van Addison, de aandoening veroorzaakt een onderproductie van de hormonen cortisol en aldosteron, die beide nodig zijn voor normale lichaamsfuncties. Zonder behandeling kan bijnier dysfunctie levensbedreigend worden.

Oorzaken

Adrenale dysfunctie wordt meestal veroorzaakt door een auto-immuunziekte die krimpt of vernietigt de adrenale cortex. Andere oorzaken kan een schimmelinfectie, tuberculose en kanker.

Veelvoorkomende symptomen

De meest voorkomende symptomen van bijnier dysfunctie zijn spierzwakte, verlies van eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid die chronische en steeds erger.

andere symptomen

Andere symptomen van bijnier dysfunctie onder meer hoofdpijn, zweten, misselijkheid, braken, diarree, prikkelbaarheid, depressie, lage bloedsuiker en bloeddruk, zout hunkeren en ontbrekende of onregelmatige menstruatie.

hyperpigmentatie

Bijnier dysfunctie kan ertoe leiden dat uw huid donkerder, meestal op littekens, de lippen, de plooien van de huid en drukpunten, zoals knieën en knokkels.

Behandeling

Behandeling van adrenale dysfunctie omvat het vervangen van ontbrekende cortisol met synthetische steroïden zoals glucocorticoïden. De behandeling omvat ook het verhogen vloeistoffen, eiwitten en complexe koolhydraten.