Statines en neurologische symptomen

Statines zijn een klasse van geneesmiddelen die worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen. Terwijl statines leiden tot een aantal bijwerkingen, controverse rond de verbinding tussen statines en neurologische symptomen.

Statines en ALS

A World Health Organization (WHO) onderzoek werd een mogelijk verband tussen statine gebruik en amyotrofe laterale sclerose (ALS) of de ziekte van Lou Gehrig. In 2008 werd een studie gepubliceerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration weerlegde de bevindingen van de WHO-studie, het vinden dat er geen verband bestaat tussen ALS en statine drugs.

Kenmerken

Statines veroorzaken spierpijn in veel patiƫnten, die enkele symptomen van ALS, zoals spierkramp en spiertrekkingen nabootst.

expert Insight

Volgens de Mayo Clinic, spierkrampen en spiertrekkingen van statines optreden als gevolg van de effecten van het geneesmiddel direct na spiercellen niet als een symptoom van zenuwbeschadiging of neurologische effecten, die de oorzaak van de symptomen van ALS.

Geheugenverlies

Een artikel geschreven door Julian Whitaker van Virginia Hopkins Health Watch suggereert een verband tussen statine gebruik en geheugenverlies, daarbij verwijzend naar de drugs de hoeveelheid cholesterol te verlagen in de hersenen die van cruciaal belang is voor een goede neurologische functioneren. De Mayo Clinic stelt dat, zoals het geval is voor statine en ALS, is er geen gevestigde wetenschappelijke verband tussen statine gebruik en geheugenverlies.

overwegingen

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om eventuele bijwerkingen van statines verminderen, meldt de Mayo Clinic. Deze omvatten het nemen van 10 tot 14 dagen pauzes van statine behandeling, het verlagen van de dosering of het overschakelen naar een andere klasse van cholesterolverlagende medicijnen.