Soorten Galstenen

Soorten Galstenen


Galstenen, ook wel cholelithiasis, bestaan ​​uit spijsverteringssappen die zich vormen in harde, kiezel-achtige afzettingen in de gal. De meeste vormen galstenen in de galblaas. Galsteen grootte variëren van zo klein als een zandkorrel tot zo groot als een golfbal.

cholesterol Galstenen

Cholesterol galstenen zijn de meest voorkomende vorm van galstenen. Deze gele galstenen bestaan ​​voornamelijk uit onopgeloste cholesterol.

Black Pigment Galstenen

Zwart pigment galstenen ontstaan ​​wanneer de gal bevat een overmaat aan bilirubine, een pigment in bloed dat door de lever passeert. Bilirubine combineert met calcium zwarte galstenen te vormen.

Brown Pigment Galstenen

Bruine pigment galstenen te vormen wanneer bacteriën verandert de bilirubine in de galblaas. De gewijzigde bilirubine combineert dan met calcium en vetten tot donkerbruin galstenen te vormen.

ceftriaxon Galstenen

Patiënten die de ceftriaxone antiobiotic vormen zo nu en galstenen. De medicatie combineert met calcium in gal harde afzettingen ontwikkelen.

Risicofactoren

Personen met diabetes en cirrose hebben meer kans om stenen te vormen in hun gallbladders. Galstenen zijn ook vaker voor bij Native Americans, vrouwen en personen ouder dan 40 jaar.