Serum Fosfaat Vs. Fosfor

Fosfor is een mineraal gevonden in een grote verscheidenheid van voedsel. Wanneer je deze voedingsmiddelen te eten, je lichaam neemt hun fosforgehalte en creëert een verwante stof genaamd fosfaat. De meeste van deze fosfaat wordt gehouden in je botten; Een klein percentage ervan, genaamd serum fosfaat, circuleert in het bloed.

Fosfor-bevattende voedingsmiddelen

De Mayo Clinic zegt voedingsmiddelen met een hoog fosfor omvatten volle granen, verse groene erwten, black-eyed erwten, linzen, melk, yoghurt, harde kazen, high-zetmeel groenten zoals maïs en pastinaak, vis, zoals sardines en snoekbaarzen, cola frisdrank, room, zure room, orgaanvlees en zwart, nieren, pinto en witte bonen. Fosfor wordt ook vaak toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel of smaakversterker of ongewenste veranderingen in kleurstof stoppen. Toevoegsels die fosfor bevatten monokaliumfosfaat, fosforzuur, pyrofosfaat polyfosfaat, dinatriumfosfaat en calciumfosfaat.

serum Fosfaat

Fosfaat wordt gevormd in je lichaam als fosfor combineert met zuurstof. Slechts 1 procent van fosfaat levering van uw lichaam circuleert in je bloedbaan, volgens een 7 juli 2010 artikel in het tijdschrift van de American Academy of Physician Assistants. Ongeveer 90 procent van het circulerende fosfaat vrij zweeft, terwijl de overblijvende 10 procent is gebonden aan eiwitten in het bloed. Serumfosfaatgehalte speelt een vitale rol bij het lichaam de elektrische status en de zuur-base evenwicht, of pH goed te reguleren. Kenmerkend bloedspiegels van fosfaat overal bereik 3,0-4,5 mg / dl.

Low Fosfaat Effects

Als uw serumfosfaatspiegels minder dan 2,5 mg / dl vallen, kunt u een aandoening genaamd hypofosfatemie, de 'Merck Manual voor professionals in de gezondheidszorg te ontwikkelen ", legt. Mogelijke oorzaken van deze aandoening zijn de hongerdood, alcoholisme, ernstige brandwonden, het gebruik van diureticum medicijnen en een stoornis genaamd diabetische ketoacidose. De meeste mensen met hypofosfatemie vertonen geen uiterlijke tekenen van hun aandoening. Zullen potentiële gevolgen van de aandoening omvatten abnormale zwakte in de spieren, convulsies, hartfalen, respiratoir falen, coma en de dood. Behandeling van hypofosfatemie omvat gewoonlijk het gebruik van orale of intraveneuze fosfaat.

High Fosfaat Effects

Als uw serumfosfaatspiegels stijgen boven 4,5 mg / dL, kunt u een aandoening genaamd hyperphosphatemia ontwikkelen. Veelvoorkomende oorzaken van deze aandoening zijn lage functie van de bijschildklieren, chronisch nierfalen en een aandoening genaamd acidose. Net als bij hypofosfatemie, mensen met hyperphosphatemia hebben vaak geen merkbare symptomen. Echter, mensen met een hoog fosfaatgehalte hebben gewoonlijk laag calciumgehalte in het bloed, wat kan leiden tot symptomen die kalkafzetting in zacht weefsel en een vorm van onwillekeurige spiersamentrekkingen genoemd tetanie bevatten.

Het beperken van Fosfor

U kunt effecten hyperphosphatemia beperken door het verminderen van uw inname van hoge fosfor voedsel, de Mayo Clinic notities. Geschikte lage fosfor substituten omvatten geraffineerde graanproducten, onversterkte rijst melk, groene bonen, boter, room, kaas, kwark, aardappelen, rutabagas, bevroren groene erwten, sorbet, gevogelte, varkens- en rundvlees. Echter, vanwege de prevalentie van fosfor additieven, kunt u de hulp van een geregistreerde voedingsdeskundige nodig hebt om een ​​het eten plan dat genoeg van het mineraal uitsluit van uw dieet te maken. Raadpleeg uw arts voor aanvullende fosfor en fosfaat informatie.