Retinoïde Side Effects

Retinoïden, die retinol, retinal en tretinoïne (Retin-A) omvatten, zijn geneesmiddelen die chemisch analoog aan vitamine A. Hoewel ze belangrijk voor lichaamsfuncties zoals de groei van botweefsel, het best bekend voor hun gebruik in de dermatologie. Retinoïden worden vaak gebruikt voor de behandeling van acne, psoriasis en photoaging (zonnevlekken of andere effecten van UVA / UVB-stralen). Retinoïden kan oraal worden ingenomen of lokaal toegepast.

Huidirritatie

Hoewel retinoïden worden voorgeschreven om de huid te behandelen, een van de meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van retinoïden is geïrriteerde huid. Het is niet ongebruikelijk om roodheid, jeuk, droge huid, of het gevoel een branderig gevoel ervaren na het aanbrengen van de retinoïde. Skin peeling optreedt bij sommige mensen ook. Deze problemen duurt meestal slechts een paar weken, maar er zijn gevallen waarin de arts om de dosering aan te passen aan de patiënt enige verlichting geven.

Ogen, neus, mond

Voor sommige mensen, de droogte en irritatie zich ook uitstrekken tot het gezicht. Droge mond, gebarsten lippen, neusbloedingen en loopneuzen zijn enkele van de bijwerkingen. Anderen ervaren problemen met hun visie. Droge ogen, krokant oogleden en ontsteking kleine problemen, maar ernstiger problemen, zoals cataract, verminderd zicht, wazig zicht en een geelverkleuring van de ogen kan optreden.

Aangeboren afwijkingen

Er zijn gevallen van holoprosencefalie, een aangeboren afwijking geassocieerd met onvolledige middellijn ontwikkeling van de voorhersenen, door gebruikers van de retinoïde tretinoïne of Retin-A gemeld. Cardiovasculaire problemen, miskramen en vroeggeboorte zijn andere risico's. Vrouwen die borstvoeding geven, zwanger zijn of mogelijk zwanger mag geen gebruik maken van retinoïden worden.

Emotionele problemen

Volgens een artikel van januari 2009 gepubliceerd in de Annals of General Psychiatry, studies hebben een verband tussen de retinoïde isotretinoïne en psychische problemen gevonden. Retinoïden kan het centrale zenuwstelsel, met name de neurotransmitters bekend betrokken te worden bij de ontwikkeling van psychiatrische problemen beïnvloeden. Depressie, hallucinaties, wanen, gewelddadig gedrag en suïcidale gedachten en handelingen zijn enkele van de bijwerkingen die met de grootste reden tot bezorgdheid. Gevoel overmatig verdrietig of boos, verliezen interesse in normale activiteiten, veranderingen in het eten of slapen gewoonten en terugtrekken van familie of vrienden zou kunnen zijn een symptoom van een groter probleem. Neem contact op met een arts onmiddellijk als u één van deze bijwerkingen ervaart.

Overdose

Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A, wat betekent dat ze hetzelfde toxische effecten als vitamine A indien teveel wordt genomen. Wanneer de drempel voor de hoeveelheid vitamine A de lever kan opslaan wordt overschreden, de overmaat vitamine A gaat in de bloedbaan en zorgt ervoor dat cellen scheuren, die fataal kunnen zijn. Enkele symptomen van overdosering zijn dezelfde als bijwerkingen, hoewel ze ernstiger. Deze omvatten misselijkheid, braken, prikkelbaarheid, duizeligheid, hoofdpijn, schilferende huid, slaperigheid en jeuk. Neem contact op met een arts onmiddellijk als een van deze symptomen bestaan.

Other Side Effects

Andere bijwerkingen die niet passen in een bepaalde categorie. Sommige mensen gevoeliger voor zonlicht, terwijl anderen gewichtstoename. Zwelling van de armen, benen, handen en voeten, beklemmend gevoel in de spieren, gewrichtspijn, blaren en wondjes zijn andere minder vaak voorkomende bijwerkingen.