Passieve Range of Motion Oefeningen voor de schouder

Passieve Range of Motion Oefeningen voor de schouder

Een gezonde schouder bezit indrukwekkende mobiliteit. Bewegingen van het schoudergewricht die worden geïnitieerd en bestuurd door de spieren van de schouder zelf worden genoemd actieve bewegingen. Bewegingen die worden geïnitieerd en gecontroleerd door externe krachten worden genoemd passieve bewegingen. Na een operatie of na een verwonding aan een schouder spieren of pezen, kan passieve bereik van de beweging oefeningen worden aanbevolen om te behouden of te herwinnen mobiliteit schouder, terwijl de spieren rusten en genezing. Passief schouder bewegingsoefeningen kan worden uitgevoerd met een therapeut of alleen via een assisterende apparaat of creatief bewegen van het lichaam in relatie tot de ontspannen schouder.

Algemene principes

Schouder bewegingen worden beschreven in bepaalde richtingen, of vliegtuigen, bij de beoordeling van de functie, nierfunctie of revalidatie behoeften. Deze vliegtuigen zijn onder andere buigen, extensie, abductie, adductie, interne rotatie en externe rotatie. Het buigen van de schouder betekent het verhogen van de arm in een voorwaartse richting alsof meldplicht een taxi. Uitbreiding is een achterwaartse bereik van de arm. Ontvoering is het verhogen van de arm naar de kant als met een jumping jack beweging. Adductie beschrijft het bewegen van de arm omlaag naar of over het midden van het lichaam. Als de arm opknoping aan de zijkant van het lichaam, externe rotatie gebruikt om de arm opzij te draaien. Endorotatie draait de achterzijde van de hand naar de heup. Dagelijkse activiteiten vereisen combinaties van de schouder beweging. Het kammen van het haar vereist elementen van flexie, abductie en externe rotatie. Het ophalen van een portemonnee uit een achterzak combineert uitbreiding en interne rotatie. Elk van deze bewegingspatronen passief worden uitgevoerd met een kleine creatieve inspanning.

Met behulp van een Partner

Werken met een therapeut of een ervaren partner is een uitstekende manier om de schouder te oefenen door middel van haar passieve reeksen van beweging. De partner grijpt stevig de arm en langzaam beweegt de schouder door de verschillende reeksen, terwijl de "patiënt" - ofwel zitten of liggen - laat de arm te worden gemobiliseerd. Volgens onderzoek gepubliceerd in november 1998 in het tijdschrift "Orthopedie,"-partner bijgestaan ​​mobilisatie van de schouder kan een betere ontspanning van de patiënt dan andere methoden van mobilisatie te vergemakkelijken. Dit kan de veiligheidsmarge voor passieve bereik van de beweging oefeningen toenemen wanneer de spieren of pezen kwetsbaar kunnen zijn. Deze methode vereist een zorgvuldige communicatie tussen de patiënt en de partner. De partner moet voorzichtig zijn om abrupte bewegingen te voorkomen en moeten de bewegingen nonpainful ranges te beperken.

Met behulp van een Assisteren Device

Een huishoudelijk voorwerp, zoals een bezemsteel of een handdoek maakt een handige bijstaan ​​apparaat voor passieve schouder oefeningen. Opwaartse bewegingen van buiging en ontvoering worden bereikt door het nemen van een losse greep in de richting van de bovenkant van de bezem aan de kant te worden uitgeoefend. De vrije hand grijpt de bezem op een lager punt en duwt de stok omhoog. Naar voren en naar buiten hoeken zullen variëren de buiging en ontvoering componenten van deze beweging. De betrokken arm blijft los en ontspannen. Om de aard van de beweging die nodig zijn om te komen tot een hippe zak vergemakkelijken of krassen op de onderrug, is een einde van een handdoek gegrepen door de hand van de betrokken kant. De arm hangt losjes aan de zijkant. De vrije hand reikt achter de naar het andere uiteinde van de handdoek te grijpen. Gentle trekken op de handdoek met de actieve arm zullen de betrokken, passieve schouder nemen gecontroleerde uitbreiding en interne rotatie.

Met behulp van de Body

In hun boek "Beheer van gemeenschappelijk musculoskeletale aandoeningen," Randolph Kessler en Darlene Hertling suggereren een benadering die het lichaam ten opzichte van de arm te bewegen ten opzichte van het lichaam beweegt de arm plaats. Bijvoorbeeld, door te rusten de hand op een aanrecht, flexie van de schouder wordt verkregen door kraken of duwen de heupen in een gesimuleerde buigende beweging. Verschillende hoeken adductie, abductie en interne of externe rotatie worden bereikt door het roteren van de oriëntatie van het lichaam ten opzichte van het tafelblad. Kessler en Hertling geloven dat deze aanpak zorgt voor een betere stabiliteit aan het gewricht en faciliteert een meer normale patroon van de schouder beweging dan andere vormen van passieve oefeningen. Deze oefeningen zijn ook makkelijk thuis te doen.