Over de oorzaken van verhoogde leverenzymen

Over de oorzaken van verhoogde leverenzymen


De lever is een belangrijk orgaan dat een rol bij verschillende fysiologische processen speelt. Er zijn veel aandoeningen die kunnen veroorzaken verhoogde leverenzymen, variërend van een eenvoudige infectie kanker. Een arts zal de symptomen van een patiënt te evalueren en vervolgens leverenzymen testen op een bloedmonster, meestal in combinatie met andere bloed werk. Een diagnose is over het algemeen niet gemaakt uitsluitend gebaseerd op leverenzymen.

Functie

De lever is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het helpt bij de spijsvertering, metabolisme, eiwitsynthese en algemene ontgifting. Het produceert ook gal, die vertering om vetten te emulgeren. Sommige van deze gal wordt opgeslagen in de galblaas, en abnormale leverenzymenspiegels kan derhalve een probleem met de galblaas. De lever speelt ook een rol in het immuunsysteem, zoals fagocyten gehele leverweefsel gedispergeerd.

Betekenis

Aangezien de lever is een zeer belangrijke organen en de goede werking is het noodzakelijk om een ​​groot aantal fysiologische processen, kunnen verhoogde leverenzymen veroorzaakt worden door een veelheid aan aandoeningen in verschillende organen. Infectie of ontsteking van de lever, galblaas of galwegen kunnen allemaal leiden tot verhoogde leverenzymen, evenals meer ernstige aandoeningen zoals kanker, cirrose en congestief hartfalen.

types

Dit zijn de leverenzymen die kunnen worden verhoogd, samen met welke voorwaarden deze abnormale laboratorium resultaten kunnen opleveren.

ALT (alanine transaminase): Wanneer levercellen worden beschadigd door letsel of ziekte, deze chemische stof lekken in de bloedbaan. Als er geen schade is, kunnen hoge niveaus van ALT worden veroorzaakt door een infectie, zoals virale hepatitis, of een overdosis drugs verwerkt in de lever, zoals paracetamol.

AST (aspartaattransaminase): Dit enzym komt ook aan bod in het geval van schade aan de lever. Het is echter niet specifiek voor de lever, en kan worden verhoogd als er schade aan de nieren, hersenen, hart of skeletspier. Als AST is hoog, maar is normaal ALT, de schade is waarschijnlijk niet in de lever. Als ALT en AST zijn beide hoog, dan is de lever is waarschijnlijk worden beïnvloed.

ALP (alkalisch fosfatase): High ALP is normaal bij kinderen en zwangere vrouwen. Bij andere patiënten kan het een ontstoken of verstopte galbuis, ontsteking van de galblaas, cirrose, hepatitis of levertumoren geven. Sommige medicijnen kunnen ook hoge ALP niveaus veroorzaken.

GGT (gamma glutamyltranspeptidase): Verhoogde niveaus kunnen hepatitis, cirrose, galweg obstructie of levertumoren te geven. Het kan ook worden verhoogd door congestief hartfalen, alcoholgebruik en sommige medicijnen.

Tbil (totaal bilirubine) en DBIL (directe bilirubine): High bilirubine kan geelzucht veroorzaken. Wanneer totaal bilirubine verhoogd is, kan direct bilirubine helpen bij het bepalen van het probleem. Als DBIL normaal is, kan het probleem cirrose of hepatitis, terwijl als beide Tbil en DBIL zijn verhoogd, dan is er waarschijnlijk een probleem excretie in de galblaas of galwegen.

Identificatie

Normaal zal een arts andere onderzoeken, samen met die van leverenzymen bestellen. Deze kan een volledige bloedtelling (CBC), welke aantallen witte en rode bloedcellen of specifieke tests voor virussen zoals hepatitis zal testen. Leverenzymen ALT, AST, ALP en bilirubine bevat bovendien de Comprehensive Metabolic Panel, die nierfunctie, eiwitniveaus, elektrolyten, glucose en calcium test. Een diagnose wordt dan gemaakt op basis van de uitkomst van alle bloedonderzoeken en symptomen van de patiënt het. Als kanker wordt vermoed, kan een biopsie worden uitgevoerd. CAT-scans en echo's kunnen ook worden gebruikt om een ​​diagnose te bevestigen.

Preventie / Solution

Curatieve behandelingen zal uiteraard afhangen van de onderliggende oorzaak van de verhoogde leverenzymen. Oplossingen kunnen veranderingen in dieet en medicatie, antibiotica en anti-inflammatoire geneesmiddelen omvatten. Chirurgie kan nodig zijn als er galstenen, een verstopte galbuis of een tumor. Chemotherapie en / of bestraling kan noodzakelijk zijn bij kanker wordt ontdekt. In gevallen van cirrose en andere chronische aandoeningen, soms een levertransplantatie nodig.