Oorzaken van plotselinge stijging van de bloeddruk

Bloeddruk fluctueert gedurende de dag afhankelijk van vele factoren. Een plotselinge stijging kan niets betekenen of kan een teken zijn van iets ernstigs zijn.

Activiteit

Het doen van oefeningen of fysieke arbeid kan een dramatisch tijdelijke verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Mensen die uit vorm kan vooral zien een merkbare toename. Rusten gedurende enkele minuten wordt het probleem gecorrigeerd.

Emotional Distress

Gespannen situaties zoals spreekkamer bezoeken kunnen een verhoging van de bloeddruk veroorzaken. Het hart klopt sneller in tijden van hoge emoties zoals angst, opwinding en stress. Deze tijdelijke verhoging moet dalen zodra de trigger is afgenomen.

drugs

Bepaalde recept en niet-receptplichtige geneesmiddelen en verdovende middelen kan een plotselinge en aanhoudende stijging van de bloeddruk veroorzaken. Als u een plotselinge stijging van de bloeddruk na het nemen van niet-voorgeschreven medicatie, stopt met het en medische hulp te zoeken als je druk keert niet terug naar normaal.

Gezondheidsproblemen

Hormonale onevenwichtigheden en nierziekten kan ook leiden tot plotselinge en aanhoudende hypertensie. Dialysepatiënten zijn bijzonder gevoelig voor plotselinge stijgingen en dalingen van de bloeddruk. Dit kan worden verminderd door het nemen van medicatie om de onbalans vast te stellen of de reparatie van de nierproblemen.

Zwangerschap

Als een vrouw zwanger is, kan de hoeveelheid bloed in haar lichaam toeneemt en verhoogde bloeddruk veroorzaken. Pre-eclampsie ontstaat wanneer het lichaam de druk niet kan regelen en het blijft steeds hoger krijgt als de zwangerschap ontwikkelt. Er is weinig te doen voor pre-eclampsie. Medicijnen kunnen de stijging langzaam, maar niets kan stoppen met uitzondering van de geboorte van het kind.