Nutritional Facts voor Ahi Vs. geelvintonijn

Nutritional Facts voor Ahi Vs. geelvintonijn

Twee soorten tonijn worden vaak verkocht als "Ahi" tonijn. Dit zijn geelvintonijn en grootoogtonijn. Geelvintonijn worden gevangen in de meeste gebieden van de wereld, met uitzondering van de Middellandse Zee. Grootoogtonijn zitten gevangen in koele, diepe wateren van de Stille Oceaan. Grootoogtonijn heeft een hoger vetgehalte, maar de voorkeur boven geelvintonijnen door sashimi kenners. Raadpleeg uw arts voordat het maken van belangrijke veranderingen in het dieet.

Geelvintonijn Nutritional Facts

Rauwe geelvintonijn bevat 109 calorieën per 100 g of 3,5 oz. portie. De vis is vrijwel vetvrij, met slechts 0,5 gram vet per portie. Er zijn 24,4 g. eiwit in 100 g ongekookte geelvintonijn, maar geen koolhydraten, suikers of voedingsvezels. Wanneer geelvintonijn over een droge hitte gaar is, bevat 130 calorieën en 29,2 gram. eiwit in elke 100 g portie. Het waterverlies geassocieerd met droge warmte koken is de reden voor deze verandering in nutriëntsamenstelling.

Grootoogtonijn Nutritional Facts

Een 100 g of 3,5 oz., Portie gekookte grootoogtonijn Ahi tonijn bevat 108 calorieën. Het eiwitgehalte van grootoogtonijn Ahi is 24 g. Er zijn geen koolhydraten waaronder voedingsvezels of suiker aanwezig is in de grootoogtonijn vlees, maar er zijn 45 mg cholesterol per 100 g gekookte vis. Hetzelfde gedeelte bevat 40 mg natrium, ongeveer 1 procent van de aanbevolen dagelijkse inname volwassenen.

Vet en cholesterol

Beide soorten tonijn zijn laag-vet voedsel. Een gekookt 100 g portie van grootoogtonijn Ahi bevat 2 g vet, terwijl hetzelfde deel van gekookte geelvintonijn bevat meestal 0,6 gram vet. De totale vetgehalte geelvintonijn hoger wordt naarmate de omvang van de individuele vissen toeneemt. Voor grotere vissen, kan grootoogtonijn Ahi tonijn aanzienlijk minder vet Het cholesterolgehalte van grootoogtonijn Ahi tonijn is heel iets minder dan die van geel te zijn, met 45 mg per 100 g portie in plaats van geel van 47 mg.

Gebruik bij Japanese Cuisine

Zowel sushi en sashimi zijn op basis van vis Japanse gerechten. Sushi verwijst naar gesneden vis, meestal rauw, verpakt in of sushi geserveerd over rijst. Sashimi bestaat uit alleen de vis, meestal rauw en in zeer dunne plakjes. Grootoogtonijn Ahi tonijn heeft de voorkeur boven zalmforel voor gebruik in sashimi en sushi gerechten. Dit komt omdat geelvintonijn sneller vergaat dan grootoogtonijn Ahi tonijn. De iets rijker, diep-gekleurde vlees van ruwe grootoogtonijn Ahi resulteert in een prijsverschil voor grootoogtonijn dan geelvintonijn voor sushi en sashimi.