Nutrition Facts on Gekookte zoete aardappelen

Nutrition Facts on Gekookte zoete aardappelen

De zoete aardappelen die op het Thanksgiving-diner tafel als gekonfijte yams of soufflés versierd met marshmallows verschijnen zijn een hoofdvoedsel van het Amerikaanse Zuiden. In 1991, het Center for Science in the Public Interest geplaatst zoete aardappelen op de top van de lijst van de 18 meest voedzame groente, volgens de Potato Council Mississippi Sweet. Dit voedzame wortel scoorde 101 punten meer dan de naaste rivaal, de witte aardappel. Zoete aardappelen oogstte deze score voor hun complexe koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen.

Geschiedenis

De meerderheid van de zoete aardappelen zijn afkomstig van negen staten in het zuidoosten, Californië en New Jersey. De Amerikaanse zoete aardappel is niet een echte aardappel, volgens de Potato Council Mississippi Sweet. Het is de eetbare wortel van de plant Ipomoea batatas, die behoort tot de morning glory familie. Native Americans gekweekt hen in eerste instantie. Europese kolonisten aangenomen hen, en de Amerikaanse boeren hebben ze sinds de 15e eeuw geteeld in warme gebieden van het land. Zoete aardappel productie in de Verenigde Staten steeg tijdens Wereldoorlog I aan tarwemeel te vervangen. Toen de oorlog voorbij was, Tuskegee University wetenschapper George Washington Carver gepromoot ze als een cash crop voor het zuiden. Hij ontwikkelde ook meer dan 100 toepassingen voor zoete aardappelen

macronutriënten

De portie voor gekookte zoete aardappelen is 1/2 kop. Dit bedrag heeft 125 calorieën, 2,3 g eiwit. koolhydraten De zoete aardappel's bedraagt ​​29 g, of 10 procent van de dagelijkse waarde voor een dieet van 2000 calorieën. Het suikergehalte van deze portie is 9 g. Het is een goede bron van voedingsvezels, met 4 g per portie, of 16 procent van de DV. De 1/2-cup portie heeft 0,23 g vet, maar geen cholesterol.

vitaminen

A 02/01-cup portie gekookte zoete aardappel biedt 25.814 internationale eenheden van vitamine A, of 516 procent van de DV. Het vitamine C-gehalte is 21 mg, 35 procent van de DV. Zoete aardappelen bieden ook 14 procent van de DV voor vitamine B-6 met 0,27 mg per portie. Ze zijn een goede bron van pantotheenzuur, die 0,95 mg, 10 procent van de DV. De thiamine inhoud bedraagt ​​0,09 mg of 6 procent van de DV. Deze portie verschaft minder dan 5 procent van de DV voor andere vitaminen.

mineralen

Mangaan is het belangrijkste mineraal dat deze portie van zoete aardappelen biedt. Het heeft 22 procent van de DV, of 0,43 mg. Het kaliumgehalte is 11 procent, op 377 mg per portie. Een portie van zoete aardappelen draagt ​​6 procent van de DV voor ijzer, maar minder dan 5 procent van de DV voor andere mineralen.