Negatieve effecten van melatonine

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen bij de regulering van diverse lichaamsfuncties, waaronder de slaapcyclus. Productie van melatonine wordt gestimuleerd duisternis en niveaus van melatonine in het lichaam hoogste nachts. Verhogingen van melatonine maken het lichaam minder alert, in wezen het induceren van slaap.

Melatonine supplementen zijn beschikbaar in de meeste drogisterijen en apotheken en worden vaak gebruikt als een natuurlijke slaap steun voor slapeloosheid, jetlag en ploegendienst slaapstoornis. Melatonine wordt algemeen beschouwd als veilig voor gebruik op korte termijn, maar patiënten moeten zich bewust zijn van de mogelijke negatieve bijwerkingen. Als u een medische aandoening, het nemen van eventuele andere medicijnen of supplementen of last heeft van bijwerkingen, is het het beste om te overleggen met uw arts voordat u verder gebruik van melatonine.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen van melatonine onder meer hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en maagkrampen.

Slaperigheid

Melatonine kan overdag slaperigheid veroorzaken. Dit kan vaak worden verholpen door het nemen van een lagere dosis van melatonine, maar patiënten die moeten rijden of zware machines te bedienen moet gebruiken voorzichtigheid.

Sleep Wijzigingen

Sommige patiënten ervaren levendige dromen of nachtmerries tijdens het gebruik van melatonine, en dromen kunnen vaker worden herinnerd. Melatonine kan ook leiden tot slaapwandelen. Deze symptomen verdwijnen meestal na het stoppen van de melatonine.

Onjuiste of overmatig gebruik van melatonine kan het circadiane ritme te verstoren, wat resulteert in onregelmatige slaap-waak cyclus.

hormonale veranderingen

Melatonine kan veranderingen in de niveaus van hormonen zoals progesteron en luteïniserend hormoon veroorzaken. Zwangere of zogende vrouwen of vrouwen die proberen zwanger te worden, moeten niet melatonine nemen. Overmatig gebruik melatonine kan zelfs een contraceptieve werking en hoge niveaus van melatonine tijdens de zwangerschap kan ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.

Bij mannen kan melatonine ook toenemen borstgrootte (gynaecomastie), het aantal zaadcellen verminderen en de beweeglijkheid van de zaadcellen verminderen. Verminderde seksuele drive is ook gemeld bij zowel mannen als vrouwen.

Mood Changes

Melatonine kan stemmingswisselingen, zoals duizeligheid of verdriet veroorzaken en verergeren reeds bestaande symptomen van depressie. In sommige gevallen zijn psychotische symptomen zoals waanvoorstellingen, hallucinaties en paranoia gerapporteerd. Daarom moeten mensen met een depressie of psychotische stoornissen overleg met hun arts voordat u melatonine.

Bloed en Cholesterol

Melatonine kan de bloeddruk verhogen en cholesterol, en verheffen bloedsuikerspiegels bij patiënten met type 1 diabetes te verminderen.

geneesmiddelinteracties

Melatonine kan communiceren met een aantal gemeenschappelijke medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica, niet-steroïdale ontstekingsremmers (zoals ibuprofen), steroïdale geneesmiddelen en bloeddruk en bloed dunner medicatie. Melatonine kan ook interactie met gebruikelijke stoffen zoals alcohol, cafeïne en tabak.