Mogelijke bijwerkingen & Special Overwegingen van Cymbalta

Mogelijke bijwerkingen & Special Overwegingen van Cymbalta


Cymbalta (duloxetine hydrochloride) is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van depressie en angst, evenals pijn geassocieerd met diabetische neuropathie en fibromyalgie. Volgens Lilly, de fabrikant, Cymbalta verhoogt de activiteit van de neurotransmitters (chemicaliën die signalen dragen tussen zenuwcellen) serotonine en noradrenaline in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Zoals bij elke medicatie, kan Cymbalta veel bijwerkingen veroorzaken.

Suïcidale gedachten

RxList schetst de bijwerkingen van Cymbalta, waaronder verhoogde depressie, die vaak wordt geassocieerd met zelfmoordneigingen. Cymbalta kan suïcidale gedachten en pogingen te verhogen tot zelfmoord, vooral in die van kindertijd tot jongvolwassenheid (leeftijd 24). Mensen die Cymbalta moeten zorgvuldig worden gecontroleerd op tekenen, waaronder slapeloosheid, toegenomen angst, terugtrekking, verklaringen over de wens om te sterven, uitingen van hopeloosheid en toename van risicogedrag.

Centraal zenuwstelsel

Cymbalta kan het centrale zenuwstelsel aantasten, wat resulteert in fijne trillingen van de handen, hoofdpijn, wazig zicht, duizeligheid, moeite met slapen of overmatige slaperigheid. Sedatieve effecten kan het vermogen om te presteren aantasten. Mensen moeten voorkomen dat het rijden of het hanteren van gevaarlijk materiaal als een van deze symptomen zich voordoen, omdat ze kunnen een verhoogd risico op letsel.

Gastro-intestinale System

Volgens RxList, de meest voorkomende bijwerking van Cymbalta is misselijkheid. Dit kan verband houden met een droge mond en gebrek aan eetlust, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Sommige mensen hebben diarree, terwijl anderen constipatie ontwikkelen.

Cymbalta wordt gemetaboliseerd (afgebroken) in de lever en kunnen lever toxiciteit veroorzaken, vooral bij patiënten met pre-exisiting leverziekte. De FDA waarschuwt dat mensen vertonen tekenen van een leveraandoening, waaronder geelzucht (gele verkleuring van de huid), of buikpijn, moeten onmiddellijk stoppen met het nemen van Cymbalta en hebben leverfunctietesten.

Voortplantingssysteem

Cymbalta kan libido verminderen en leiden tot abnormaal orgasme bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen kunnen ook last van erectiestoornissen, waaronder impotentie en vertraagde ejaculatie of de onmogelijkheid om te ejaculeren. Symptomen die de seksualiteit van invloed kunnen in het bijzonder stressvol zijn en verhoging van depressie.

geneesmiddelinteracties

Cymbalta in combinatie met andere geneesmiddelen kan leiden tot toxische effecten, hetzij omdat een ander geneesmiddel verhoogt bloedspiegels van Cymbalta of omdat cymbalta verhoogt bloedspiegels van een geneesmiddel. Volgens RxList dient Cymbalta met voorzichtigheid gebruikt met fluoxetine, paroxetine, quinidine, fenothiazines, tricyclische antidepressiva, propafenon en flecaïnide. De combinatie van Cymbalta met een MAO-remmer (een ander type antidepressivum) is vooral gevaarlijk en kan een fatale reactie veroorzaken, zodat mensen ten minste twee weken zou moeten wachten na het stoppen van een MAO-remmer voor het begin van Cymbalta.

Bloeden

Cymbalta kan het risico van bloeden te verhogen, vooral in het maagdarmkanaal. Geneesmiddelen die ook bloedingsrisico verhogen, zoals aspirine en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (ibuprofen), mogen niet tegelijk Cymbalta. Tekenen van bloeden zijn onder meer blauwe plekken, neusbloedingen, black "teerachtige" ontlasting of helderrood bloed in de ontlasting.