Kan Disc schade veroorzaken incontinentie?

Caudasyndroom (CES) is een massief hernia in de lumbale regio die compressie van de zenuwwortels veroorzaakt aan het einde van het ruggenmerg, waardoor incontinentie en mogelijk blijvende paraplegie.

Caudasyndroom (CES)

De cauda equina is een zak zenuwwortels aan het einde van het ruggenmerg. Zij maken deel uit van het systeem dat motorische en sensorische functies levert aan de benen, blaas en darmen. Caudasyndroom optreedt als gevolg van een sterke compressie van de zenuwwortels, waardoor verlamming en incontinentie.

Oorzaken

Leeftijd gerelateerde degeneratie gepaard met acute stam of letsel kan leiden tot CES. Andere mogelijke oorzaken zijn: spinale laesies en tumoren, infecties, ontstekingen en lumbale stenose.

symptomen

Symptomen van CES onder extreme pijn in de onderrug, benen zwakte, sensorisch verlies, pijn, gevoelloosheid, blaas en fecale incontinentie, seksuele disfunctie en verlamming.

Diagnose

Diagnose CES kan gebeuren volgens een MRI 3-D beelden van het ruggenmerg en de zenuwwortels maken, of met een myleogram r├Ântgenstraal, welke een kleurstof contrast spinale afwijkingen markeren gebruikt.

Behandeling

Spoedoperatie is cruciaal voor zintuiglijke verlamming en incontinentie te keren. Geneesmiddeltherapie├źn en zelf-katheterisatie nodig zijn, omdat blaasfunctie lang verbeteren kunnen nemen.