Is Tylenol Slecht voor de nieren?

Is Tylenol Slecht voor de nieren?


Tylenol is een pijnstiller (pijnstiller) vaak gebruikt door mensen die niet kunnen gebruik maken van aspirine of ibuprofen. De generieke naam voor Tylenol is paracetamol. Andere analgetica omvatten ibuprofen en aspirine. Mits goed gebruikt, is er geen bewijs dat Tylenol schadelijk voor de nieren.

Betekenis

Continu nemen van pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen per dag kan leiden tot schade aan de nieren. Het geschatte risico op nierschade van Tylenol en andere pijnstillers is laag - ongeveer vier op de 100.000 mensen, volgens de National Kidney en Urologic Diseases Clearinghouse.

Risicofactoren

Mensen met een nier of lever aandoeningen hebben een hoger risico op nierschade van Tylenol en mag niet Tylenol te nemen zonder toestemming van hun arts. Overdose is ook een risicofactor. Symptomen van overdosering kunnen onder andere geelzucht (gele verkleuring van de ogen en de huid), braken, nierfalen, verlies van eetlust, misselijkheid, zweten, lage bloeddruk en veranderingen in het hartritme.

overwegingen

Andere medicijnen (zowel recept en over-the-counter) kan paracetamol bevatten, controleer voor de actieve ingrediƫnten op het etiket. Besteed aandacht aan etiketten die staat "kinderen pijnstiller," zuigelingen "pijnstiller" of "aspirine-vrij."

Langdurig gebruik

Sommige mensen moeten Tylenol nemen elke dag. Ze moeten hun artsen tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat hun nieren en de lever niet worden geschaad. De frequentie van deze tests worden bepaald door een arts.

Dosering

Tenzij uw arts stuurt u, paracetamol niet te nemen voor meer dan 10 dagen in een rij (vijf dagen voor kinderen). Neem niet meer dan 4 gram paracetamol niet te nemen aan een periode van 24 uur.

ontkenning

Deze informatie is niet bedoeld om het advies van uw arts te vervangen.