Hoe zien mensen Color Als ze Color Blind?

Hoe zien mensen Color Als ze Color Blind?


Er zijn verschillende soorten kleurenblindheid, afhankelijk van welke van de kegels in het netvlies worden beïnvloed. Er zijn drie soorten kegeltjes: rode kegels, blauwe kegels en groene kegels. Als een van deze wordt beïnvloed, wordt deze kleur niet als anderen zien. Defecten op het rode of groene kegeltjes zogenaamde rood-groene kleur blindheid en is de meest voorkomende vorm.

Hoe Kleurenblindheid Treedt

Kleurenblindheid is geërfd van de moeder en doorgegeven in het X-chromosoom. Vanwege dit, rood-groen kleurenblindheid treft vooral mannen. Sommige mensen krijgen kleur blindheid aan ziekten of bijwerking van bepaalde medicijnen, of kan het gevolg zijn van oogaandoeningen zoals glaucoom en maculaire degeneratie. Er is geen remedie voor de aandoening.

dichromatism

Dichromatism optreedt wanneer een van de kegeltjes ontbreekt. Als de rode kegels afwezig zijn, protanopia is het resultaat, deuteranopia is wanneer de groene kegels ontbreken en tritanopia is wanneer de blauwe kegels afwezig zijn. Mildere vormen van de aandoening waarbij de kegel cellen aanwezig maar deficiënt zijn in hun functie worden genoemd Protanomaly en Deuteranomaly.

protanopia

Protanopia treft een op de 100 mannen. Ze hebben moeite onderscheid tussen rood, oranje en geel, rood en kunnen zelfs worden verward met zwart. Blauw, violet, lavendel en paars kunnen alle verschijnen als tinten blauw. In de mildere vorm van protanomaly, rood, oranje en geel kan worden beschouwd als neigt naar groen.

deuteranopia

Deuteranopia kan invloed hebben op vijf van de 100 mannen. In Deuteranomaly, de groene kegeltjes zwak en groen, geel, rood en oranje worden gezien als schakeringen van rood. Dit is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid. In de ernstigere vorm van Deuteranopia, rood, geel, oranje en groen lijken min of meer dezelfde tint.

tritanopia

Dit is de minder voorkomende vorm van kleurenblindheid en kan zowel vrouwen als mannen van invloed zijn, omdat het niet wordt gedragen op het X-chromosoom. Ze hebben moeite met kleuren blauw, dat kan worden beschouwd als neigt naar groen.

Monochromatism

Monochromatism treedt op wanneer er geen of slechts een van de types kegel cel goed werkt. Geen kleur wordt gezien, alleen de kleuren zwart of grijs en wit. Deze vorm van kleurenblindheid is zeldzaam.

Hoe Kleurenblindheid beïnvloedt Career Choices

De meeste mensen kunnen compenseren voor hun verlies van sommige kleuren zien door, bijvoorbeeld, het herkennen van een rood verkeerslicht door zijn positie. Echter, sommige carrières vereisen accurate kleuren visie en kandidaten worden getest op kleurenblindheid wanneer ze van toepassing zijn. Deze omvatten piloten, elektriciens, treinbestuurders en posities in de mode en kunst afdelingen waar het vermogen om onderscheid te maken tussen de tinten van kleur is belangrijk.