Hoe werkt het lichaam te veranderen voedsel in energie?

Hoe werkt het lichaam te veranderen voedsel in energie?

Of je slaapt, wakker, sporten of liggend op de bank, je cellen vereisen een constante bron van energie voor de uitoefening van hun metabole taken. De banen van enzymen, structurele eiwitten, hormonen, vetzuren en andere belangrijke moleculen blijven rond de klok, evenals de processen van cellulaire reparatie, regeneratie en reproductie. Je lichaam krijgt zijn benodigde energie uit voedsel, die uiteindelijk allemaal worden doorgesluisd naar cellulaire "ovens" genaamd mitochondriën, waar de voedingsstoffen worden omgezet in hoog-energetische moleculen genaamd adenosine trifosfaat of ATP.

Spijsvertering

Voordat je cellen het voedsel dat je eten kunt gebruiken, moeten ze worden opgesplitst in kleine deeltjes die door je darmwand kunnen worden opgenomen. Eiwitten, koolhydraten en vetten - de drie belangrijkste bronnen van dieetenergie - zijn in je maagdarmkanaal aangevallen door spijsverteringsenzymen die hen reduceren tot absorbeerbare fragmenten. Volgens Dr Elson Haas, auteur van "Gezond blijven met voeding," lipasen, proteasen, amylasen, invertasen, pepsine, trypsine, lactase, maltase en sucrase zijn enkele van de spijsverteringsenzymen betrokken bij de voorbereiding macronutriënten absorptie.

Vervoer

Eenmaal verteerd voedingsstoffen worden opgenomen in uw darmen, zijn ze uiteindelijk vervoerd naar elke cel in je lichaam. Er moet echter bepaalde nutriënten eerste verwerking ondergaan - meestal in uw lever - voordat je cellen ze kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, vetten zijn niet wateroplosbaar en moet eerst worden 'verpakt' in je lever, zodat ze veilig door je bloed kan worden vervoerd. Sommige suikers, zoals fructose en galactose, afgebroken tot glucose, dat gemakkelijk via de bloedsomloop plaatsvindt. Evenzo worden eiwitfragmenten afgebroken door de lever in aminozuren, die gemakkelijker vervoerd.

ATP Production

Wanneer ze naar je cellen worden afgeleverd, aminozuren, vetzuren en glucose worden veranderd om stoffen die in de mitochondriën, waar ze worden gekanaliseerd in twee ATP-producerende metabolische wegen kunnen worden overgedragen: de citroenzuurcyclus en elektronentransportketen. Volgens Dr. Charles Ophardt op Elmhurst College in Elmhurst, Illinois, de citroenzuurcyclus is de belangrijkste stofwisseling in het lichaam; alle andere metabole routes te voeden in, en het dient als de link naar de elektronen transportketen, waar de meerderheid van uw ATP wordt gevormd. Zonder hoogenergetische chemische bindingen in ATP, kan je cellen niet hun metabolische activiteiten.

overwegingen

De koolhydraten, eiwitten en vetten je eet zijn de belangrijkste bronnen van energie die wordt gebruikt door uw cellen. De processen van de spijsvertering, assimilatie, transport, conversie en ATP productie zijn complex, maar de citroenzuurcyclus en het elektron vervoersketen - beide gelegen in de mitochondriën van je cellen - deel uitmaken van de laatste gemeenschappelijke route voor de productie van energie. Om een ​​constante bron van grondstoffen voor de ATP-synthese te verzekeren, heeft je lichaam mechanismen ontwikkeld om extra brandstof te slaan wanneer deze beschikbaar is. In ontwikkelde landen, de consumptie van overtollige calorieën is de basis voor de stijgende incidentie van obesitas.