Hoe werkt het lichaam te houden Bloed glucosespiegels in Check?

Hoe werkt het lichaam te houden Bloed glucosespiegels in Check?

Belang

Hoe werkt het lichaam te houden Bloed glucosespiegels in Check?

Glucose is de primaire energiebron voor het lichaam. In feite is gewoonlijk de enige brandstof die door de hersenen zenuwcellen, genaamd neuronen. Neuronen kan overtollige glucose niet bewaren voor back-up energie, zodat een constante aanvoer beschikbaar in het bloed moet zijn. Maar de toevoer in strakke evenwicht worden gehouden, omdat te veel suiker in het bloed veroorzaakt schade aan cellen door het hele lichaam. Controle van de hoeveelheid glucose in het bloed is afhankelijk van twee hormonen die worden geproduceerd en afgescheiden door de alvleesklier.

Alvleesklier

De alvleesklier is een ongewone orgaan, want het heeft twee functies. Een deel van de alvleesklier is een endocriene klier die produceert en uitscheidt hormonen. Het is ook een exocriene (of digestieve) klier die enzymen die nodig zijn door de dunne darm af te breken en te absorberen eiwitten, vetten en koolhydraten produceert.

Endocriene functie van de pancreas

De endocriene functie van de pancreas is verantwoordelijk voor het regelen van de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed. Gehele pancreas zijn structuren genoemd eilandjes van Langerhans. Twee soorten cellen in de eilandjes zijn alfa- en beta-cellen. De alfa-cellen omvatten ongeveer 25 procent van de eilandjes. Ze zijn verantwoordelijk voor het afscheiden van een hormoon bekend als glucagon. B├Ętacellen goed voor ongeveer 75 procent van de eilandjes. Ze produceren en scheiden een hormoon bekend als insuline. Capillairen rondom de eilandjes kan de hormonen direct worden uitgescheiden in het bloed.

Glucagon en insuline

Glucagon verhoogt de hoeveelheid glucose in het bloed door het versnellen van de snelheid waarmee de lever converteert opgeslagen glycogeen in glucose en geeft deze in het bloed. Insuline verlaagt de hoeveelheid glucose in het bloed door het vervoer glucose uit het bloed in de spiercellen. Bovendien bevordert de omzetting van glucose in glycogeen terug zodat het kan worden opgeslagen.

Controle

Receptoren in de alvleesklier detecteert de hoeveelheid glucose in het bloed, en dit op zijn beurt stimuleert of de secretie van glucagon of insuline. Vindt plaats via een tegenkoppellus. Glucagon veroorzaakt een toename van bloedsuiker, en dat op zijn beurt stimuleert de b├Ętacellen voor insuline als stijgt teveel. In de tegenovergestelde wijze insuline veroorzaakt een verlaging van de bloedsuikerspiegel die alpha-cellen stimuleert om glucagon vrij tot een niveau dat te laag is tegengaan. Deze strakke controle houdt een evenwicht van bloedsuiker die het lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van sterk fluctuerende niveaus.

somatostatine

Andere cellen in de pancreaseilandjes geheime somatostatine, die verschillende hormonen in het lichaam, waaronder humaan groeihormoon, insuline en glucagon remt. Het speelt een belangrijke rol omdat hormonen zoals menselijke groeihormoon indirect de afgifte van insuline stimuleert.