Geschiedenis van de ziekte van Lou Gehrig

De Ziekte van Lou Gehrig is de gemeenschappelijke naam voor Amyotrofische lateraal sclerose (ALS). Het is een neurodegeneratieve aandoening die leidt tot het verlies van de fysieke beweging van de spieren. De ziekte oogstte internationale aandacht toen honkbal legende Lou Gehrig werd gediagnosticeerd met de ziekte. Hoewel de aandoening dodelijk is, hebben recente medische verbeteringen geholpen het leven van patiënten met de ziekte van Lou Gehrig te verbeteren.

Betekenis

De ziekte van Lou Gehrig, ook wel bekend als amyotrofische laterale sclerose of ALS, is vernoemd naar Lou Gehrig, een honkballer van de New York Yankees. In 1939, werd Gehrig gediagnosticeerd met de aandoening, waardoor hij de meest bekende ALS patiënt en de bewustwording van de aandoening. Tragisch, Gehrig gestorven aan de ziekte twee jaar later, in 1941, op de leeftijd van zevenendertig. Stephen Hawking, de wereldberoemde natuurkundige, wordt nu beschouwd als de meest bekende levende patiënt van de ziekte.

Functie

Ziekte van Lou Gehrig een neurodegeneraitive ziekte veroorzaakt door degeneratie van de motorneuronen. De motorische neuronen zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel, en deze neuronen controle vrijwillige spierbeweging. Symptomen van de ziekte van Lou Gehrig zijn spierzwakte en atrofie in het lichaam. Dit gebeurt als de bovenste en onderste motorische neuronen beginnen te degenereren en ophouden berichten naar de spieren. Omdat de spieren niet in staat zijn om te werken, beginnen ze geleidelijk te verzwakken, kramp en worden immobiel. Een patiënt verliest het algemeen de mogelijkheid te initiëren en bewegingsbesturing, hoewel de meeste patiënten controle over hun blaas, darm en de spieren kringspieren belast oogbeweging behouden.

Vroegste Onderzoek naar ALS

De eerste bekende onderzoek naar ALS deed zich voor in 1850, toen Engels wetenschapper Augustus Waller gedetailleerd de verschijning van verschrompelde zenuwvezels in kadavers. In 1869, een Franse arts genaamd Jean-Martin Charcot was de eerste om de ziekte te beschrijven schriftelijk in een werk getiteld "On Amotrophic Lateral Scierosis." Twaalf jaar later, in 1881, werden Charcot de bevindingen in het Engels vertaald en gepubliceerd in een drie-volume editie van "Lezingen over de ziekte van het zenuwstelsel." In 1939 werd baseball legende Lou Gehrig gediagnosticeerd met de aandoening; Hij overleed twee jaar later. Vanwege de populariteit omliggende Gehrig, werd de ziekte in de Verenigde Staten en Canada bekend als de ziekte van Lou Gehrig. In de jaren 1950, wetenschappers noteerde een epidemie van de ziekte onder de mensen van Chamorro, een inheemse stam van Guam.

Meer recente bevindingen over de ziekte van Lou Gehrig

In 1991 vonden wetenschappers een verband tussen chromosoom 21 tot FALS of de familiale toestand en mogelijke genetische aanleg voor de ziekte van Lou Gehrig. Twee jaar later, in 1993, onderzoekers vonden dat de SOD1 gen op chromosoom 21, leek een rol in sommige gevallen van FALS spelen. In 1996 keurde de FDA Rilutek, het eerste medicijn voor de ziekte van Lou Gehrig. In 1998, een procedure genaamd El Escorial werd ontwikkeld om gevallen van de ziekte van Lou Gehrig's bevestigen. In 2001, onderzoekers vastgesteld dat de alsin gen op chromosoom 2 is verantwoordelijk voor het veroorzaken van een wijziging van de aandoening, genaamd ALS2.

Famous Lou Gehrig's Disease Patiënten

Vele opmerkelijke patiënten van de ziekte van Lou Gehrig hebben Garner verdere aandacht en medisch onderzoek bijgedragen aan de ziekte. Naast honkbal legende Lou Gehrig, de Amerikaanse gitarist en componeerde Jason Becker, Amerikaanse kunstenaar Tucker Stilley (ook wel bekend als "New Jack Rasputin") en de Amerikaanse muzikant Eric Lowen (van Lowen en Navarro) hebben allemaal last van de ziekte van Lou Gehrig. American football sterren Orlando Thomas en PB Brigance hebben ook last van de aandoening, net als Italiaanse voetballer Stefano Borgonovo en Amerikaanse politicus Scott LeDoux. Jon Stone, de maker van Sesamstraat, ook te lijden aan de ziekte van Lou Gehrig voor zijn dood.