Geneeskrachtige eigenschappen van rode klaver

Rode klaver is inheems in Europa en Centraal-Azië, waar het al lang gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Vandaag is een gebruikelijk ingrediënt in verschillende kruiden en is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. Dit kruid heeft een aantal medicinale voordelen, in het bijzonder bij de behandeling van aandoeningen van de reproductieve en cardiovasculaire systemen.

Menopauze

Dit kruid bevat hoge niveaus van licht oestrogene stoffen genaamd isoflavonen, die nuttig in het verlichten van de symptomen van de menopauze zijn. De resultaten van een klinische studie van Nederlandse Vrije Universiteit (zie bronnen hieronder) blijkt dat postmenopauzale vrouwen die rode klaver heeft ondervonden een vermindering van opvliegers per dag van meer dan 15 procent. De studie toegeschreven dit resultaat naar rode klaver isoflavonen zoals genisteïne, daidzeïne, biochanine A en formononetine.

lagere Cholesterol

Studies hebben aangetoond dat rode klaver heeft gunstige effecten op cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge cholesterol. De Baker Medical Research Institute, bijvoorbeeld, een studie uitgevoerd naar het effect van de isoflavonen in rode klaver op LDL-cholesterol (low-density lipoprotein) in het bloed. Zij stelde vast dat de isoflavonen geholpen om de hoeveelheid LDL-cholesterol bij mannen verlagen. Echter, het kruid niet dezelfde gunstige invloed op de vrouwen die deelnamen aan hetzelfde onderzoek groep.

Bloedverdunner

Rode klaver is rijk aan coumarines, die chemische verbindingen die krachtige anti-stollingsmiddel eigenschappen die helpen beschermen tegen hart-en vaatziekten zijn. Coumarines helpen voorkomen hartaanval en vaatziekten door het dunner bloed en belemmert de ophoping van plaque in de slagaders. Dit verbetert de doorbloeding en voorkomt de verharding in deze bloedvaten, die hartaanvallen en beroertes veroorzaken.

antioxidant

De isoflavonen in rode klaver hebben ook zeer sterke anti-oxidant eigenschappen. Antioxidanten zijn krachtige chemische verbindingen die vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen zijn chemische moleculen in het lichaam die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van ziekten, zoals kanker en voortijdige veroudering. Antioxidanten helpen om de schadelijke effecten in het lichaam te minimaliseren.

expectorant

Rode klaver heeft slijmoplossend eigenschappen die gunstig zijn bij de behandeling van infecties van de luchtwegen zoals verkoudheid, hoesten en griep zijn. Deze voordelen variëren van het losmaken van slijm te verlichten bronchiale spasmen. Rode klaver thee is een populaire folk remedie die wordt gebruikt als een kruiden gargle voor de behandeling van keelpijn en zweertjes in de mond. Het wordt ook gebruikt om te helpen verlichten van de symptomen van astma en bronchitis en andere longaandoeningen.