Foods te vermijden met bloedarmoede

Foods te vermijden met bloedarmoede

Anemie beschrijft een aandoening waarbij rode bloedcellen kunnen minder zuurstof door het lichaam. Er zijn verschillende soorten van anemie veroorzaakt hetzij door een tekort aan een of meer voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12 of foliumzuur (ook bekend als foliumzuur); door een erfelijke bloedziekte genaamd sikkelcelanemie; of door een onderliggende ziekte zoals nierziekte. Veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Absorptie van ijzer en foliumzuur kunnen worden beïnvloed door het voedsel eet, zodat bepaalde voedingsmiddelen moeten worden vermeden met deze soorten anemie.

Vermijd Tannines

Foods te vermijden met bloedarmoede

Tannines zijn van nature voorkomende stoffen gevonden in veel plantaardig voedsel, en ze zijn wat geven deze voedingsmiddelen een samentrekkende smaak. Ze zijn te vinden in zwart, groen en rooibos thee; koffie; druiven en wijn; sorghum en maïs. Ze kunnen interfereren met nonheme absorptie van ijzer uit plantaardige bronnen zoals bonen, peulvruchten, spinazie en andere donkergroene bladgroenten. Als u last heeft van bloedarmoede door ijzertekort, moet voedingsmiddelen met tannines worden vermeden.

Wees je bewust van Gluten

Foods te vermijden met bloedarmoede

Glutenallergie zoals te zien in coeliakie kan schade veroorzaken aan de darmwand, waardoor voedingsstoffen, zoals foliumzuur en ijzer niet goed worden geabsorbeerd. Indien onbehandeld, kan deze malabsorptie leiden tot bloedarmoede. Gluten in tarwe, gerst, rogge, haver en voedingsmiddelen uit deze korrels. Gluten mag alleen worden vermeden, maar als je allergisch bent.

Ken uw Fytaten

Foods te vermijden met bloedarmoede

Fytaten of fytinezuur, is over het algemeen te vinden in voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vezels, zoals volkoren tarwe, peulvruchten, noten en bruine rijst. Verfijnde versies van deze voedingsmiddelen, zoals witte rijst of witte bloem hebben gehad de zemelen verwijderd en bevatten daardoor minder fytinezuur. Fytaten binden aan ijzer in het spijsverteringsstelsel, remming van de absorptie.

Andere Dietary Interacties

Foods te vermijden met bloedarmoede

Calcium kan interfereren met de absorptie van ijzer, dus het consumeren van calcium-bevattende voedingsmiddelen met ijzerhoudende voedingsmiddelen zal invloed hebben op hoe veel ijzer u absorberen. Daarom is het best om calcium-bevattende voedingsmiddelen op verschillende tijden van bronnen van ijzer. Zo moeten rundvlees, bonen en linzen niet worden gegeten met melk, kaas en yoghurt. Zink is noodzakelijk foliumzuur goed worden geabsorbeerd, zodat het verkrijgen van afdoende foliumzuur in voeding is essentieel met betrekking foliumzuur anemie. Goede bronnen zijn oesters, lever, vlees, eieren en peulvruchten. Vitamine C helpt bij het omzetten van de nonheme ijzer in groenten in een bruikbare vorm, dus het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog vitamine C, zoals citrusvruchten sap, asperges en paprika, met nonheme ijzer zal helpen absorptie. Tenslotte kan langdurige alcoholconsumptie foliumzuur absorptie en de goede werking van ijzer remt, zodat het verminderen of vermijden van alcoholgebruik kunnen beide vormen van bloedarmoede verbeteren.