Effecten van cannabis op de stofwisseling

Effecten van cannabis op de stofwisseling


Cannabis sativa, beter bekend als marihuana, is al eeuwenlang gebruikt door sjamanen en mystici uit verschillende culturen om zijn psychoactieve eigenschappen. In de Verenigde Staten en vele andere landen, marihuana is een illegale substantie. Hoewel cannabis technisch een plant, wordt gecategoriseerd als een geneesmiddel vanwege het effect ervan op de menselijke stofwisseling als de bladeren van de plant worden gerookt of anderszins opgenomen.

THC

De actieve chemische stof in marihuana is delta-9-tetrahydrocannabinol, beter bekend als THC. Wanneer cannabis rook ingeademd, THC in de longen komt en snel overgaat in de bloedbaan. Bloed draagt ​​deze THC door het lichaam naar de hersenen en andere organen. Volgens het National Institute on Drug Abuse (NIDA), heeft het onderzoek naar de lange-termijn effecten van de voortdurende gebruik van cannabis op de hersenen niet overtuigend resultaten opgeleverd. Hoewel brain imaging studies bij chronische gebruikers hebben de neiging om consistente veranderingen laten zien, enig verband tussen deze veranderingen en verminderde cognitieve functioneren is ook onduidelijk.

Hoe THC Works

THC beïnvloedt specifieke plaatsen in de hersenen, genaamd cannabinoïde receptoren bij triggering cellulaire reacties die de gebruiker zou de euforie verbonden met de zogenaamde marijuana ervaring "hoog". Deze cannabinoïde receptoren komen vooral in de delen van de hersenen dat plezier, geheugen, concentratie, fysieke coördinatie en de perceptie van tijd en zintuiglijke prikkels beïnvloeden. De stimulatie van deze receptoren zal aantasten coördinatie, probleemoplossend vermogen en geheugenfunctie.

Effecten op metabolisme

Een van de belangrijkste gevolgen cannabis op het metabolisme op de hartslag. In feite zal inademen van marihuana hartfrequentie verhogen door ergens van 20 tot 100 procent. Deze verhoogde hartslag kan duren tot drie uur. Om deze reden, NIDA merkt op dat cannabis rokers hebben een significant verhoogd risico op een hartaanval in het eerste uur na het roken. Marihuana kan ook schommelingen in hartritme, zoals hartkloppingen en hartritmestoornissen veroorzaken.

Eetlust

Een andere manier waarop cannabis beïnvloedt het metabolisme door het verhogen van de eetlust van de gebruiker. Marihuana rokers soms verwijzen naar dit effect als "de hapjes." Het effect van cannabis op de eetlust werd aanvankelijk waargenomen in een studie naar het effect van THC bij patiënten Alzheimer, wat aangeeft dat THC beïnvloedt de stofwisseling door het stimuleren van eetlust. Deze eigenschap heeft geleid tot het gebruik van cannabis aan kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, waardoor misselijkheid en eetlust veroorzaakt behandelen.