Dieet voor Vata

Volgens de praktijk van Ayurveda, een traditionele geneeskunde gebruikt in India, een dosha die verergeren moeten worden gecompenseerd door vast te houden aan een levensstijl en voeding, dat het zich verzet tegen. Vata kenmerken omvatten droogheid, koelte, lichtheid, ruwheid en constante beweging. De manier om het evenwicht te brengen met een dieet is om voedingsmiddelen die vochtige, vette, zachte, zware, glad en warm omvatten.

omvatten Fat

Vetvrije diëten zijn niet voor iemand die behoefte heeft om in evenwicht te brengen Vata. Vata-balancing voedingsmiddelen moeten een beetje ghee (geklaarde boter) bevatten of worden bereid met olijfolie. Vermijd verwarmen van olijfolie aan hoge temperaturen, als het niet zo effectief in het helen van een onevenwichtige Vata dosha kan zijn. Olijfolie wordt het best gebruikt wanneer besprenkeld over warme groenten, gekookte granen of zacht plat brood. Ghee, anderzijds, worden verwarmd en nog steeds zijn effectiviteit behoudt. Aarzel niet om Ghee gebruiken om gebakken voedsel.

gekookte Foods

Warm of heet gekookt voedsel zijn goed voor het balanceren van Vata. Warme granen, rijst pudding, gepureerd of stevige soepen, gekookt fruit, en warme of warme dranken zoals warme melk zijn troostend en genezing onderdelen van een Vata-balancing dieet.

behulpzaam Spices

Kruidig ​​voedsel zijn ook over het algemeen prima in het dieet op te nemen zoals ze zijn opwarming en de spijsvertering te verbeteren. Met behulp van kleine delen van kurkuma, koriander, gedroogde gember, zwarte peper, komijn en saffraan is een helende en lekkere optie. Let op wat je aan het koken, echter, en voeg de kruiden je denkt dat het beste aanvulling op uw maaltijd.

drie Smaken

Zoet, zuur en zoute smaken moeten worden opgenomen in een Vata-balancing dieet. Doe je best om ze op te nemen met uw dagelijkse maaltijden. Gezouten, geroosterde zonnebloempitten of pompoenpitten zijn een goede snack. Melk, citrusvruchten en gedroogde vruchten zijn ook nuttig om toe te voegen aan het dieet.

Groenten

De beste plantaardige keuzes zijn wortelen, bieten, zoete aardappelen, groene bonen, zachter bladgroenten, asperges, radijs, uien, komkommers, pompoenen en courgette. Vata-balancing kruiden helpen om deze groenten beter verteerbaar, in het bijzonder wanneer de groenten van de keuze zijn gehakt en goed gaar.

Noten en granen

Noten zoals walnoten, hazelnoten en cashewnoten zijn goede snack keuzes voor iemand met een onevenwichtige Vata dosha. Granen zoals haver, tarwe en rijst zijn behulpzaam maaltijdcomponenten. Basmati rijst, in het bijzonder, is een ideale Vata-balancing voedsel. Het kan worden op smaak met wat zout en ghee. Tarwe, vooral in verse volkoren plat brood, kan meer lekker gemaakt bij besprenkeld met gesmolten ghee. Combineer volkoren plat brood met gekookte groenten voor een uitstekende Vata-balancing maaltijd.

Wat te vermijden

Het volgende kan het Vata dosha verergeren: Droog voedsel zoals crackers en droge, koude ontbijtgranen; rauw voedsel zoals salades en kiemen; bitter, samentrekkend, prikkelende smaak; nightshades en grotere bonen; geraffineerde witte bloem en suiker
GAAN
groenten zoals selderij, kool, tomaten, bloemkool, champignons en aardappelen; fruit zoals appels, granaatappels, en peren; roken, alcohol en junk food.