De voordelen en bijwerkingen van eiwitrijke diëten

De voordelen en bijwerkingen van eiwitrijke diëten

De typische dieet bestaat uit 12 tot 18 procent van de calorieën uit eiwitten. In een eiwitrijk dieet, 25 tot 35 procent van de calorieën afkomstig uit eiwitten. Deze diëten zijn populair geworden als een methode van gewichtsverlies; Echter, sommige gezondheidswerkers bezorgd dat zeer high-protein diëten kan nierschade veroorzaken.

Het definiëren van een eiwitrijk dieet

Er zijn twee veel voorkomende vormen van eiwitrijke diëten. De eerste is een dieet waarin sommige, maar niet alle koolhydraten worden vervangen eiwit. Deze diëten zijn meestal laag in vet. De andere vervangt bijna alle koolhydraten met eiwit en heeft een hoger vetgehalte. Diëten met extreme koolhydraatbeperking missen belangrijke vitaminen en mineralen, zoals vitamine B, calcium en kalium. Ketose kan ook voorkomen bij zeer lage inname van koolhydraten, zoals minder dan 20 gram per dag. Bijwerkingen van ketose omvatten verhoogde zuurgraad van het bloed, elektrolytstoornissen, misselijkheid, braken en, in extreme gevallen, coma en de dood.

voordelen

Een studie gepubliceerd in "The Journal of Nutrition" in 2004 vergeleken gewichtsverlies bij een eiwitrijk versus een koolhydraatrijk dieet. Het eiwitrijke dieet bestond uit 30 procent van de calorieën uit eiwitten, De hoge-koolhydraat dieet bestond uit 60 procent van de calorieën uit koolhydraten. hoewel beide groepen ervaren een gemiddelde van 11 pond gewicht te verliezen aan het einde van de studie, een aantal vrijwilligers in de high-koolhydraat groep viel uit als gevolg van klachten van de honger. Geen van die in de eiwitrijke groep viel uit als gevolg van de honger. de studie concludeerde dat eiwitrijke diëten zijn meer verzadigend, wat betekent dat lijners meer kans aan de stok met de maaltijden en gewicht te verliezen of het verbeteren van andere markers van de gezondheid.

Bijwerkingen

Onderzoek gepubliceerd in het 'American Journal of Kidney Diseases' in 2013 ten opzichte van de nierfunctie bij twee groepen anders gezonde vrijwilligers met prehypertension of vroege hypertensie. Vrijwilligers kregen ofwel een eiwitrijk dieet, waarbij 25 procent van de calorieën werden afgeleid uit eiwit, of een matige eiwitdieet, waarbij 15 procent van de calorieën werden afgeleid uit eiwitten, drie weken. Aan het einde van de studie, de nieren van die eten van de eiwitrijke dieet ervaren negatieve fysiologische respons die kan leiden tot nierziekte, hoewel de korte duur van de studie geen overtuigend bewijs. Om deze reden, raden gezondheidswerkers het verkrijgen van een serum creatinine meet- en urine peilstok test voor proteïnurie - eiwit in de urine - voor mensen met een eiwitrijk dieet.

Implementatie

Grote hoeveelheden vet en koolhydraten kunnen worden opgeslagen in het lichaam, beschikbaar als een energiebron. Anderzijds, eiwitopslag veel kleiner. Het is gunstig om te eten 5-6 kleine maaltijden gedurende de dag, met inbegrip van eiwitten met elkaar. Eiwitbronnen omvatten een groot ei, waarvan 7 gram bevat; een beker melk, waarvan 8 gram biedt; 2 eetlepels pindakaas, die ook 8 gram, 1 kop gedroogde bonen, die ongeveer 16 gram bevat; of 3-ounce stuk vlees, die ongeveer 21 gram bevat.