De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

De Amerikaanse Food and Drug Administration regelt levensmiddelenadditieven. Het heeft goedgekeurd negen synthetische kleurstoffen voor gebruik in levensmiddelen in het kader van de Food, Drug and Cosmetic Act. Michael F. Jacobson, directeur van het Center for Science in the Public Interest, zei in een interview met CBS News dat de kleurstoffen niets toevoegen aan de voedingswaarde van levensmiddelen en kunnen niet veilig zijn. Ze zijn verbonden met kanker bij dieren en gedragsproblemen bij kinderen, wat een ernstig probleem als de kleurstoffen worden veel gebruikt in voedingsmiddelen zoals granen en snoepjes die worden aangeboden aan kinderen.

Achtergrond

De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

Voedsel fabrikanten gebruiken synthetische kleurstoffen hoofdzakelijk voor marketing redenen. De kleurstoffen beschermen tegen kleurverlies, zelfs uit natuurlijke variaties in kleurstof en maak "fun voedingsmiddelen" kleurrijker en visueel aantrekkelijk. Kleurstoffen ook helpen resultaten komen overeen met onze verwachtingen - bijvoorbeeld fabrikanten kleurstof aardbeien ijs roze en mint ijs groen.

Soms zul je het woord "meer" gebruikt met kleurstoffen op voedsel of drug labels te zien. Kleurstoffen zijn vloeibare verfsoorten oplosbaar in water, ethanol of propyleenglycol. Meren zijn droge, niet-oplosbare kleurstoffen gebruikt voor het bekleden producten zoals snoepgoed of pillen.

Blauw nr 2

De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

FD & C Blue No. 2 wordt ook wel indigo blauw of indigotine. Het is een synthetische versie van indigo, een kleurstof natuurlijk geproduceerd uit planten. Indigotine, daarentegen, is een aardolieproduct, de chemische formule C16H10N2O2. Het wordt gebruikt in gebakken producten, granen, ijs, snacks, snoepjes en kersen.

Hyperactiviteit

De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

In september 2007, een onderzoek van D. McCann en collega's gemeld in het tijdschrift "The Lancet" gekoppeld kunstmatige kleurstoffen, met inbegrip van Blue No. 2, tot hyperactiviteit. Bijna 300 kinderen in de studie kregen een drank met kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddel. Drinken de drank resulteerde in verhoogde hyperactiviteit bij kinderen, die de onderzoekers toegeschreven aan de kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddel of beide. Als gevolg hiervan, een snoepje bedrijf, Nestlé-Rowntree, gestopt met de verkoop van een van de snoepjes met een blauwe shell totdat de kunstmatige kleur met een nieuwe blauwe kleur gemaakt van spirulina, een blauwgroene algen vervangen.

Kanker

De gevaren voor de gezondheid van voedsel Dye Blue No. 2

In een groep van studies beoordeeld door het Center for Science in the Public Interest, Blue No. 2 had geen invloed op de voortplanting of veroorzaken aangeboren afwijkingen bij konijnen of ratten. Echter, mannelijke ratten in een groep die een hoge dosis kreeg Blue No. 2 had statistisch significante verhogingen hersenkanker en andere abnormale celontwikkeling. Geen menselijke studies zijn gemeld, en deskundigen het oneens zijn over de veiligheid van Blue No. 2, volgens de CSPI. Echter, de Amerikaanse Food and Drug Administration zegt dat de FD & C blauw nr. 2 veilig is voor gebruik in voeding en supplementen, in overeenstemming met de Code of Federal Regulations. De CSPI beweert dat Blue No. 2 niet veilig is voor menselijke consumptie. Omdat het voegt niets toe aan de voedingswaarde van levensmiddelen en het bewijsmateriaal voor de veiligheid is twijfelachtig, CSPI beveelt deze niet worden gebruikt in levensmiddelen.