De geschiedenis van de behandeling van prostaatkanker

Prostaatkanker is de tweede belangrijkste vorm van kanker bij mannen lijden, en de negende meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd. De ziekte werd voor het eerst vastgesteld in 1853, maar het dateert waarschijnlijk vele eeuwen terug. Het is niet altijd fataal en artsen onvermoeibaar afgelopen decennia gewerkt behandelmethoden verbeteren.

Vroege Chirurgische Pogingen

De eerste pogingen om de behandeling van kanker van de prostaat betrokken operatie om urine verstoppingen te verwijderen. Deze werd voor het eerst geprobeerd in de jaren 1890, maar was niet succesvol. In 1904, het verwijderen van de gehele prostaat, radicale perineale prostatectomie ontwikkeld. Deze werkwijze heeft ongewenste neveneffecten penis betreffende goede werking en betere behandelingen werden gezocht.

Bestralingstherapie

Wanneer X-stralen in 1895 werden ontdekt door Wilhelm Conrad Röntgen, duurde het niet lang duren voor wetenschappers om te beginnen met het onderzoek naar het gebruik van straling om kanker te behandelen. Marie Curie bijgedragen aan dit onderzoek als goed, en haar werk met radium baande de weg voor het gebruik van radium implantaten in de vroege jaren van de 20e eeuw voor de behandeling van prostaatkanker.

hormoontherapie

Hormonale therapie is een behandelmethode, en werd in 1941 ontwikkeld door Charles B. Huggins Hij gebruikte oestrogeen om de groei van de tumoren regelen, en deze ontdekking leidt uiteindelijk tot een Nobelprijs voor Huggins in 1966.

Twee van de meest voorkomende hormonen voor de behandeling van prostaatkanker leuprolide en gosereline. Beide hormonen kwam in gebruik voor dit doel in de late jaren 1970 als gevolg van werk dat door Andrzej W. Schally en Roger Guillemin uitgevoerd.

De rol van chemotherapie

In tegenstelling tot andere vormen van kanker, prostaatkanker niet goed op chemotherapie alleen reageren. Chemo wordt echter gebruikt in combinatie met hormoontherapie en andere medicijnen. In 1996 keurde de FDA Novantrone, de eerste chemo geneesmiddel in combinatie met steroïden vechten hormoonongevoelige prostaatkanker.

In 2004 heeft de FDA goedgekeurd docetaxel (Taxotere) samen met prednison steroïden om prostaatkanker die niet reageren op hormoontherapie te bestrijden.

Robotic Surgery

Terwijl de robot-geassisteerde chirurgie al sinds de jaren 1990 is geweest, het was pas in 2003 dat het werd gebruikt voor de behandeling van prostaatkanker door chirurgen aan de Universiteit van Chicago Ziekenhuizen, het nemen van hun voorsprong uit een team van Franse onderzoekers. Laparoscopische robotchirurgie kunnen patiënten helpen terug te keren naar hun oude levensstijl sneller, en veel patiënten hebben slechts een week of minder te herstellen.