De geschiedenis van de Baltimore Colts

De Baltimore Colts is een legendarische voetbal franchise die zijn wortels terug sporen naar 1947. Maar voetbalfans die geboren zijn na 1984 nooit zag de Baltimore Colts spelen.

Geschiedenis

De eerste editie van de Baltimore Colts werd opgericht in 1947 in de All-American Football Conference, een rivaal van de National Football League. De teamnaam 'Colts' was ter ere van de passie van de stad voor paardenraces. In 1950, de Colts toegetreden tot de NFL, maar gevouwen als gevolg van financiƫle verliezen. Drie jaar later, de Colts weer ging de NFL, de overname van de Dallas Texans team.

1950

De Baltimore Colts speelden hun thuiswedstrijden in Memorial Stadium. In 1953, de nieuwe franchise won zijn eerste wedstrijd tegen de Chicago Bears, 13-9. Ondanks de eerste-game succes, het team worstelde in zijn vroege jaren, totdat het een quarterback genaamd Johnny Unitas in 1956 ondertekend.

Met Unitas aan het roer, het team won zijn eerste NFL kampioenschap in 1958 met een 23-17 overwinning op de New York Giants in de eerste overwerk spel in de geschiedenis van de Liga. Veel vandaag de dag nog steeds van mening dat dit spel een van de grootste in de geschiedenis van de Liga. Een jaar later, de Colts wonnen hun tweede kampioenschap, wederom verslaan van de Giants.

1960

In 1963, oud-speler Don Shula vervangen Weeb Ewbank als coach. De Colts bleef een van de topteams in de competitie tijdens de tijdens het midden en late jaren '60. In 1968, de Colts weer gespeeld in een van de meest historische games ooit - Super Bowl III. De Colts waren zwaar favoriete aan de New York Jets verslaan, hoewel de Jets 'jonge quarterback Joe Namath, dacht daar anders over. Sterker nog, hij gegarandeerd overwinning tegen de Colts en was trouw aan zijn woord. De Jets versloeg de Colts, 16-7, in wat wordt beschouwd als een van de grootste verrassingen in de Super Bowl geschiedenis.

1970

In 1970 werden de Colts verschoven naar de American Football Conference, zoals de American Football League en de National Football League samengevoegd. Dat zelfde jaar, de Colts maakte het naar hun tweede Super Bowl, dit keer tegen de Dallas Cowboys. De Colts wonnen de Super Bowl V, 16-13, op een velddoelpunt door Jim O'Brien met slechts vijf seconden over.

De Colts had succes in de late jaren 1970, het winnen van vier rechte AFC East titels. Maar ze nooit het maakte naar een andere Super Bowl, en tegen het einde van het decennium, werden ze meer games dan ze wonnen verliezen.

1980

In de vroege jaren 1980, was het bijwonen van wedstrijden enorm gedoopt, en in 1981, het team dieptepunt met een 2-14 record. In 1983, de Colts geselecteerde quarterback John Elway met de eerste algemene draft pick, maar Elway weigerde om te spelen voor Baltimore.

In 1984, na het maken van publieke aankondigingen ontkennen dat hij een verhuizing van het team, eigenaar Robert Irsay verhuisde het team naar Indianapolis in het midden van de nacht. De stad Baltimore zou zonder een voetbalteam te zijn tot 1996, toen de NFL bekroond met de stad de Ravens franchise.

Hall of Famers

Baltimore Colts spelers en coaches verkozen tot de Football Hall of Fame zijn:
Raymond Berry, wide receiver
Art Donovan, aanvallende uitrusting
Weeb Ewbank, coach
Ted Hendricks, linebacker
John Mackey, tight end
Gino Marchetti, defensive end
Lenny Moore, running back
Jim Parker, aanvallende uitrusting
Joe Perry, vleugelverdediger
Don Shula, coach
Johnny Unitas, strateeg