De bijwerkingen van High Dose Methotrexaat voor borstkanker

Methotrexaat is een chemotherapie geneesmiddel dat wordt gegeven voor de behandeling van borstkanker. Hoge doses kunnen bijwerkingen, die mild, matig of ernstig kunnen veroorzaken. In het algemeen, hoe hoger de dosering, de ernstiger bijwerkingen zijn, en het kan nodig zijn om de symptomen of problemen die uit deze bijwerkingen te behandelen.

Low bloedbeeld

Tijdens de behandeling met methotrexaat, kunnen zowel de rode bloedcellen en witte bloedcellen dalen. Een laag aantal witte bloedcellen maakt het makkelijker om infecties te krijgen, terwijl een laag aantal rode bloedcellen kan leiden tot een verhoogde bloeden of bloedarmoede.

Tekenen dat een infectie kan hebben plaatsgevonden zijn de aanwezigheid van koorts, dat is 100,5 graden F of hoger, koude rillingen, pijn bij het plassen, een hoest die eerder afwezig of enig ander teken van een ernstige luchtweginfectie was. Een zorgverlener moet worden gemeld als een van deze symptomen verschijnen. Antibiotica moeten worden ondernomen om meer ernstige ziekte te voorkomen.

Pijnlijke mond of zweertjes in de mond

Chemotherapie verandert het slijmvlies dat de lijnen van de mond. De mond kan pijnlijk worden, waardoor het moeilijk om te eten of te drinken, in het bijzonder zeer warme of zeer koude stoffen, en zweren kunnen verschijnen.

Als pijnlijke mond optreedt, maar geen zweren aanwezig zijn, moet men oppassen niet te hard en knapperig voedsel dat de bekleding van de wangen, tandvlees, tong en de bovenkant van de mond kan scheuren te eten. Deze kunnen leiden tot zweren in de mond te verschijnen. Als pijnlijke mond en / of zweertjes in de mond aanwezig zijn, moet de zorgverlener worden gemeld. Een mondspoeling kan worden voorgeschreven dat enige verlichting zal brengen.

Misselijkheid en overgeven

Misselijkheid en braken kan voorkomen bij hoge doses methotrexaat. Dit kan leiden tot uitdroging en ondervoeding van het onvermogen om te nemen in voldoende vloeistoffen en voeding. Misselijkheid en braken dat weg van de medische faciliteit optreden moet worden gemeld aan de zorgverlener.

Als misselijkheid en braken niet worden verlicht met anti-misselijkheid medicijnen, of als braken episodes zijn ernstige of zeer frequent, de zorgverlener moet worden aangemeld. De patiënt moet worden genomen om de dichtstbijzijnde eerste hulp.

leverproblemen

Methotrexaat kan een toename van de aantallen die bepalen hoe de lever functioneert veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, zal de zorgverlener de voet te volgen die getallen om ervoor te zorgen dat ze niet te hoog of te laag krijgt.

Als vergeling van de huid of het oogwit worden opgemerkt, of pijn optreedt in het bovenste deel van de buik, moet de patiënt melden de gezondheidszorg professional onmiddellijk. Dit kan duiden op verminderde leverfunctie, die een ernstige medische aandoening kan zijn.

huidreacties

Methotrexaat kan tijdens en na elke behandeling een roodheid van de huid. Bovendien kan methotrexaat huiduitslag en irritatie veroorzaken.

Deze reacties kunnen leiden tot ongemak, maar zijn meestal niet gevaarlijk. Echter, als scheuren die bloeden of veroorzaken veel pijn of open wonden verschijnen, de zorgverlener moet onmiddellijk worden gemeld.