Criteria voor het staken van blaaskatheter

Een blaaskatheter is een flexibele buis die in de urethra is geplaatst en geleid tot in de blaas om urine af te voeren. Als deze bacteriën introduceert in de blaas, kan de persoon een katheter-geassocieerde urineweginfectie (Cauti) te ontwikkelen.

Geschiedenis

Volgens de Vereniging voor Professionals in Infection Control en Epidemiologie (APIC), ongeveer 80 procent van het ziekenhuis verworven urineweginfecties zijn gerelateerd aan urine catheters, en ongeveer de helft van de gehospitaliseerde patiënten met katheters ze niet nodig in de eerste plaats.

indicaties

APIC bevat een aantal voorwaarden die een blaaskatheter rechtvaardigen: een obstructie in de urinewegen, zeer bloedige urine, en een neurogene blaas, dat kan niet leeg op zijn eigen. Katheters geschikt zijn als het individu heeft een geavanceerde decubitus aan de basis van zijn stuitje of is het ontvangen van palliatieve of hospice zorg.

expert Insight

APIC zegt katheters zijn niet geschikt voor incontinentie (gebrek aan controle over de blaas), immobiliteit, het verkrijgen van urinemonsters, of nauwkeurige controle van de in- en uitvoer, behalve op de intensive care-patiënten.

Tip

De Patient Safety Authority is een evidence-based stroomdiagram om beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg te begeleiden wanneer zij de herziening van de noodzaak van een blaaskatheter gepubliceerd.

Waarschuwing

Volgens APIC, het risico op een Cauti stijgt met vijf procent voor elke dag katheter blijft in de blaas.