Citroenmelisse plant gebruikt

Citroenmelisse plant gebruikt

Overzicht

Citroenmelisse (Melissa officinalis), een overblijvend kruid afkomstig uit Zuid-Europa, West-Azië en Noord-Afrika, is medicinaal gebruikt voor duizenden jaren. Vandaag de dag, het kruid nog steeds biedt verlichting voor tal van kwalen en wordt ook gebruikt voor culinaire, aromatische en cosmetische doeleinden. Gardeners overwegen de plant niet-sier, als de gemeenschappelijke ras voorkomt sluik en iel, maar velen nog steeds groeit het kruid om te profiteren van de vele voordelen. De plant bereikt ongeveer 2 voeten in hoogte en produceert massa's van gerimpelde, aromatische bladeren.

geneeskrachtig

Een kalmerend, licht kalmerend en mild antibacteriële kruid, citroenmelisse heeft vele medicinale toepassingen. Hoewel weinig studies citroenmelisse alleen hebben onderzocht, verschillende klinische studies tonen medicinale voordelen van de plant in combinatie met andere kruiden. Een studie, gepubliceerd in het februari 2006-editie van "Fytotherapie Research," vond dat een combinatie van citroenmelisse en valeriaan verminderde angst bij toediening aan patiënten in kleine doses. Naast het behandelen van stress en angst, citroenmelisse wordt ook verondersteld om virussen en bacteriën te remmen in het menselijk lichaam. Een studie gepubliceerd in het december 2006 editie van "Planta Medica" vond dat een zalf die een combinatie van citroenmelisse, salie, pepermunt, Prunella en rozemarijn kunnen helpen genezen van een koortslip veroorzaakt door het herpes simplex virus wanneer het lokaal toegepast.

Kruidenthee gemaakt van verse of gedroogde bladeren van de citroenmelisse wordt verbruikt voor de behandeling van slapeloosheid, angst, agitatie, herpes, koorts, menstruatiepijn, spierkrampen, koliek, braken en slechte spijsvertering. Gemalen bladeren gewreven op de huid kan helpen voorkomen dat insectenbeten of genezen bestaande wonden, en een citroenmelisse infuus toegevoegd aan warm bad water kan de menstruatie te promoten. Wetenschappelijk onderzoek van het exacte mechanisme dat verantwoordelijk is voor de behandeling van deze aandoeningen ontbreekt, hoewel het kruid is gebruikt als volksremedie eeuwen.

culinair

In de culinaire wereld, chefs prijs citroenmelisse om zijn lichte, verfrissende geur en smaak, vaak omschreven als licht citroen met een vleugje munt. De verse bladeren geven de beste resultaten bij het koken, maar de gedroogde bladeren en stengels worden vaak gebruikt voor het maken van thee. De bladeren produceren een milde, lemony thee, en ze zijn vaak toegevoegd aan zwarte of groene thee voor extra smaak. Hele of gehakte verse citroenmelisse bladeren ook smaak aan groene salades, fruit salades, groentegerechten, gevogelte vulling en marinades voor vis, en ze bieden een mooie aanvulling om maïs, bonen, broccoli, asperges, schelpdieren en lamsvlees.

aromatisch

Slechts zelden gebruikt in parfum maken, geur citroenmelisse is eenvoudiger en goedkoper te synthetiseren. Sommige high-end producten, maar bevatten wel echt citroenmelisse olie. Andere aromatische toepassingen van citroenmelisse onder meer zelfgemaakte potpourri en luchtverfrisser. essentiële olie van de plant, indien gemengd met water, produceert een geurende nevel gebruikt om geur in de lucht te verwijderen. U kunt ook de onderste bladeren van de plant te oogsten in de late zomer, wanneer hun essentiële oliegehalte het hoogst is, laat ze drogen op een warme plaats voor meerdere dagen, en vervolgens te gebruiken als potpourri of toe te voegen aan een kruiden potpourri mengsel.

schoonheidsmiddel

De citroenmelisse planten reinigt verluidt de huid, en kruiden stoomt met citroenmelisse blaadjes worden aanbevolen voor patiënten van acne. Cleansing kruidenbaden met inbegrip van bladeren van de plant kunnen ook profiteren van de teint. Citroenmelisse etherische olie is een veelgebruikt ingrediënt in zelfgemaakte en commerciële cosmetica geformuleerd voor de vette of acne-gevoelige huid. De essentiële olie heeft een licht gedroogd effect en mag niet worden gebruikt op droge huid.

andere toepassingen

In aanvulling op zijn medicinale, culinaire en cosmetische toepassingen, is citroenmelisse genoten van een verschillende doeleinden door de jaren heen. In de vroege jaren 1800, werd wijn gemaakt met behulp van de bladeren van de plant. Imkers hebben citroenmelisse gebruikt voor decennia door wrijven de bladeren in bijenkorven om nieuwe bijen aan te moedigen om te blijven. Tuinders willen bijen naar de tuin voor de bestuiving doeleinden plantaardige flarden van citroenmelisse aan te trekken, omdat het kruid wordt verondersteld om onweerstaanbaar voor de insecten. Meer dan 2000 jaar geleden, Romeinse schrijver en natuuronderzoeker, Plinius schreef dat bijen als citroenmelisse meer dan enig ander kruid. In Shakespeare's "The Merry Wives of Windsor," de auteur noemt citroenmelisse als een meubelwas dat vrouwen direct ingewreven hout. Tegenwoordig hebben veel commercieel meubilair polish fabrikant nog steeds gebruik van het kruid in hun producten.