Citalopram Common Side Effects

Citalopram Common Side Effects

Citalopram (Celexa) is een antidepressivum dat de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen verhoogt. Het is in de klasse van geneesmiddelen genaamd selectieve serotonine heropname remmers of SSRI's. Hoewel citalopram triggers effecten die nuttig zijn bij de behandeling van depressie zijn, kan het aantal ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Als je zijn gediagnostiseerd met depressie, je bent niet alleen. Volgens het National Institute of Mental Health, ongeveer 7 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten ervaring depressie in een bepaald jaar.

Suïcidale gedachten en gedrag

De Amerikaanse Food and Drug Administration waarschuwt dat citalopram, net als andere SSRI's, kan mogelijk leiden tot nieuwe of verhoogde suïcidale gedachten of zelfmoordpogingen, vooral bij adolescenten en jonge volwassenen tussen de 18 en 24. Een zorgvuldige controle van suïcidale gedachten of planning is erg belangrijk tijdens de de eerste maanden van de behandeling of na een aanpassing van de dosis. Tekenen en symptomen te kijken naar onder meer verslechtering van depressie, sprake van zelfmoord, suïcidale planning, agitatie, slapeloosheid en het vermijden van sociale situaties. Familieleden kunnen een belangrijke rol spelen bij het toezicht op en de rapportage alle belangrijke wijzigingen aan de behandelend arts.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Gelukkig zijn de meeste conventionele bijwerkingen van citalopram geen ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen. De meeste mensen die hebben bijwerkingen ervaart slechts een paar, en veel mensen melden geen bijwerkingen tijdens het gebruik van citalopram. Slaperigheid of slaapproblemen kan tijdelijk optreden, terwijl uw lichaam zich aanpast aan de medicatie. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, constipatie, diarree en een droge mond. Seksuele bijwerkingen, zoals verminderd seksueel verlangen of het vermogen, optreden bij sommige mensen.

Ernstige bijwerkingen

SSRI's zoals citalopram leiden doorgaans tot minder bijwerkingen dan de oudere klassen van antidepressiva, zoals tricyclische antidepressiva en monoamine oxidase remmers of MAO-remmers. Echter, een paar van de minder vaak voorkomende bijwerkingen van citalopram zijn potentieel ernstige, zoals hartritmestoornissen en bloeden. De voorschrijfinformatie voor citalopram waarschuwt tegen het gebruik van de medicatie bij mensen die bepaalde vormen van hartritmestoornissen hebt of onlangs een hartaanval. Het bloeden risico in verband met citalopram neemt toe indien genomen met aspirine, ibuprofen (Motrin, Advil) of bloedverdunnende medicatie warfarine (Coumadin).

serotonine Syndroom

Het combineren van meer dan één SSRI medicatie of het nemen van citalopram met een MAO-remmer kan een ernstige medische aandoening, de zogenaamde veroorzaken "serotonine syndroom." Kruiden en supplementen zoals St.--Janskruid en SAM-e hebben ook het potentieel om het serotonine syndroom veroorzaken wanneer genomen met citalopram. Tekenen en symptomen zijn verwardheid, hallucinaties, overmatig zweten, verwijde pupillen, spierstijfheid, epileptische aanvallen, bevingen, spiertrekkingen, hoge koorts en agitatie. De ontwikkeling van een van deze symptomen vereist onmiddellijke medische evaluatie.

waarschuwingen

Allergische reacties zijn mogelijk met citalopram. Roep onmiddellijk medische hulp als u ademhalingsproblemen of zwelling van uw gezicht, lippen, tong of keel ervaren. Vanaf oktober 2013 wordt citalopram als een zwangerschapscategorie drug, wat betekent dat het is geassocieerd met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen bij dierproeven. Informeer uw arts als u zwanger bent, van plan bent zwanger te worden of borstvoeding. Als u nodig hebt om citalopram te stoppen, moet u dit doen onder leiding van uw arts. Abrupt stoppen van citalopram kan resulteren in ontwenningsverschijnselen, zoals duizeligheid, vermoeidheid, levendige dromen en prikkelbaarheid.