Chronische nierinsufficiëntie Diet

Chronische nierinsufficiëntie Diet

Chronische nierinsufficiëntie, ook bekend als chronische nierziekte, treedt op wanneer er iets beschadigt de nieren en vermindert hun vermogen om goed te functioneren. Enkele van de oorzaken van nierfalen zijn onder andere traumatische letsels, lupus, hart-en vaatziekten en overmatig gebruik van alcohol, volgens de MayoClinic.com. De chronische nierinsufficiëntie dieet helpt mensen met deze aandoening controle over hun symptomen en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Kenmerken

De voeding voor chronische nierinsufficiëntie voorzien voedingsmiddelen die lage hoeveelheden eiwit en natrium. Naarmate de ziekte vordert, kunnen patiënten ook hun consumptie van kalium, fosfor en vloeistoffen verminderen. Peggy Harum, een geregistreerde diëtist en bijdrage aan de website van de Amerikaanse Vereniging van Nier Patiënten, legt uit dat mensen met een nierziekte hun eiwitinname moet beperken tot 0,6 gram eiwit per kg van hun lichaamsgewicht per dag. Voor een 150-lb. persoon, resulteert dit in een maximale dagelijkse eiwitinname van 40,1 g.

effecten

Het verminderen van de hoeveelheid eiwit en natrium verbruikte heeft verschillende positieve effecten voor mensen met chronische nierinsufficiëntie. Tijdens het metabolisme van eiwitten, het lichaam een ​​afvalproduct genaamd creatinine. Omdat de nieren filteren afvalstoffen uit het bloed, het nuttigen van te veel eiwit verhoogt de werklast van de beschadigde nieren. Hoe meer eiwit wordt verbruikt elke dag, hoe harder de nieren moeten werken om dit afvalproduct te filteren uit het lichaam. Vermindering inname van natrium verlaagt de bloeddruk en voorkomt vochtretentie en zwelling, volgens MedlinePlus. Het eten van minder natrium helpt ook de nieren te handhaven elektrolyt saldi zo dicht mogelijk bij normaal mogelijk.

Zoals chronische nierziekte vordert, de nieren meer moeite hebben met het handhaven van de normale vocht en elektrolyten niveaus. Dit leidt tot verhoogde niveaus van fosfor en kalium in het bloed, wat ernstige medische complicaties kan veroorzaken. Vermindering fosfor en kalium voorkomt gevaarlijke ophoping van deze mineralen in het bloed. Het verminderen van vloeistof consumptie voorkomt zwelling en het vasthouden van vocht, waardoor de bloeddruk verhogen en leiden tot andere complicaties.

beperkt Foods

Patiënten na een renale dieet moeten voedingsmiddelen met grote hoeveelheden eiwitten, natrium, fosfor en kalium beperken. Eiwitrijke voedingsmiddelen te beperken onder meer eieren, gevogelte, vlees en zuivelproducten. Gezouten nootjes, chips, gezouten popcorn, diepvriesmaaltijden, brood, kaas en soep in blik bevatten hoge niveaus van natrium. De Medical College of Wisconsin beveelt het beperken van de consumptie van pindakaas, sardines, pindakaas, noten, bier, cola frisdrank en ijs fosfor te verminderen. Voedingsmiddelen met een hoog niveau van kalium onder meer chocolade, meloen, bananen, abrikozen, rozijnen, tomaten, broccoli en champignons.

Eten Wissels

Het vervangen van beperkte voedingsmiddelen met andere voedingsmiddelen zorgt voor een adequate inname van voedingsstoffen en voorkomt honger. Low-eiwit alternatieven voor vlees en eieren omvatten volle granen en verse bonen. Chronische patiënten met nierziekte kan genieten van lekker eten zonder het verhogen van de inname van natrium door het gebruik van kruiden en natrium-vrij kruiden. Substituten voor high-fosfor voedingsmiddelen bevatten sorbet, heldere frisdranken, broccoli en hard snoep. Appels, druiven, peren, watermeloen, kersen en cranberry's bieden voedzame alternatieven voor high-kalium fruit.

overwegingen

Chronische nierziekte diëten moeten regelmatig updates op veranderingen in de nierfunctie tegemoet te komen. Mensen met deze aandoening moeten regelmatig laboratoriumtests te bepalen hoe goed hun nieren filteren afval en handhaven van de normale elektrolyt saldi. Mocht laboratoriumtests blijkt abnormale resultaten, kan een medische professional aanpassingen aanbevelen aan de renale dieet.