BUN Vs. Serumcreatinine: dat is beter voor nierinsufficiëntie?

BUN Vs. Serumcreatinine: dat is beter voor nierinsufficiëntie?

Normaal gesproken, je nieren screenen onzuiverheden uit je bloedbaan. Het resultaat van dit proces is de verwijdering van afvalstoffen en overtollig vocht in de urine. Soms, infecties, letsel en ziekte belemmeren het vermogen van de nieren om dit proces uit te voeren, waardoor nierinsufficiëntie. Om een ​​vermoeden van nierinsufficiëntie te bevestigen moet de evaluatie van de testresultaten samen met tekenen en symptomen om een ​​definitieve diagnose te stellen. Twee belangrijke tests zijn het bloed ureum stikstof of BUN, en het serum creatinine.

serum creatinine

Creatinine, een afvalstof, is afkomstig van de afbraak van eiwitten in je lichaam. De nieren filteren de creatinine en te elimineren in de urine. Het gedeelte van de nieren filtert de creatinine, genaamd de glomerulus, is gevoelig voor bloedvatproblemen en infecties die leiden tot meer creatinine te bouwen in de bloedbaan. Het serum creatinine bloedtest meet de hoeveelheid creatinine in het bloed als de nieren niet in staat zijn om het te verwijderen. Een verhoogde serumcreatinine weerspiegelt betrouwbaar nierinsufficiëntie, maar rekening wordt gehouden met de urine creatinineklaring en bloed ureum stikstof.

Bloed Urea stikstof

Ureum stikstof komt uit eiwitinname en de afbraak van eiwitten in weefsels. Niveaus van ureum stikstof in het bloed schommelen met een aantal aandoeningen zoals verhoogde eiwitinname, intestinale bloeden, infecties, koorts, uitdroging, medicijnen en brandwonden. De BUN test niet vermeld nierinsufficiëntie en het serumcreatinine, aangezien veranderende factoren die bijdragen tot fluctuerende waarden verbonden nierfunctie aanwezig kunnen zijn. De BUN moet worden beschouwd, samen met het serum creatinine-test.

Nierinsufficiëntie

Sommige mensen die nierinsufficiëntie ontwikkelen vertonen weinig of milde symptomen of het tekort van de nierfunctie wordt opgemerkt tijdens een jaarlijkse fysieke zonder duidelijke symptomen. In extreme gevallen kan een persoon die zich met extreem hoge bloeddruk, snel afnemende nierfunctie of manifeste nierfalen. De ontoereikendheid kan ontstaan ​​door afnemende slagaderlijke bloedstroom naar de nieren als gevolg van renale hartziekte. Nierslagader stenose, een vernauwing van de bloedvaten veroorzaakt door plaquevorming, leidt tot renale hartziekte. Met geringere bloed geleverd naar de nieren voor het screenen en zuiveren, overtollig lichaamsvocht en afval opbouwen, bloeddrukstijging en nierinsufficiëntie volgt.

Risicofactoren

De risicofactoren voor het ontwikkelen van nierinsufficiëntie omvatten het verouderingsproces, geslacht, ras, hoge cholesterol en triglyceriden, roken en diabetes mellitus. Bijkomende factoren zijn onder andere een familiegeschiedenis van nierziekte, hoge bloeddruk en obesitas. Individuen die nog hoger risico omvatten die met een diagnose van coronaire hartziekte, perifere vasculaire ziekte of atherosclerose.