BiPAP Vs. CPAP Machines

Patiënten die lijden aan slaapapneu, een aandoening die natuurlijke ademhaling onderbreekt tijdens de slaap, vaak afhankelijk van machines om hun ademhaling te verbeteren. Twee van deze types machines zijn de oorspronkelijke CPAP en BiPAP gewijzigd, waarbij de luchtdruk gebruikt om kritische luchtwegen open te laten functioneren.

Slaap apneu

Slaapapneu lijdt herhaaldelijk stoppen met ademen terwijl ze slapen, soms voor seconden of minuten per keer. Deze voorwaarde resulteert in een constante vermoeidheid als patiënten geen goede nachtrust te krijgen en worden vaak wakker met hoofdpijn, snurken, en ongemak.

Bleef onbehandeld apnea kan leiden tot hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, diabetes, hartaanval, beroerte en onregelmatige hartslag. De voortdurende vermoeidheid maakt routine dagelijkse functies, zoals het besturen van een voertuig, veel gevaarlijker.

Deze aandoening komt vooral voor bij mannen met overgewicht die meer dan 50 jaar, maar kan worden gevonden bij mensen van elke leeftijd, geslacht of gewicht.

CPAP

'CPAP' staat voor 'continue positieve luchtwegdruk.' Deze inrichting duwt lucht continu door buizen in een masker dat rond de mond en neus van de patiënt wordt aangebracht. Deze luchtdruk houdt luchtwegen geopend zodat patiënten normaal kan blijven ademhalen.

Wanneer voorgeschreven een CPAP-machine, moeten de patiënten een nacht slaap studie waar artsen observeren hun mate van apneu en stel de druk van de CPAP meest effectief in het verminderen van apneu zonder dat ongemak te zijn bij te wonen.

CPAP Voordelen en nadelen

Terwijl CPAP machines zijn effectief voor veel apneu-patiënten, ze zijn omvangrijk, luid, en soms erg ongemakkelijk. Sommige patiënten vinden zichzelf niet in staat om helemaal te slapen bij het gebruik van een CPAP-machine als gevolg van het ongemak van het hebben om uit te ademen tegen de aanhoudende luchtdruk. Het geluid kan de slaap van de patiënt en partner verstoren, ook.

Regelmatig CPAP gebruik kan leiden tot chronische verstopte neus, droge mond en keel, gebarsten lippen en huidirritaties. Deze symptomen kunnen worden verminderd door overleg met ademtherapeut, die ervoor kunnen zorgen dat het masker en de druk correct worden aangebracht op de patiënt.

BiPAP

De BiPAP machine zorgt voor een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de CPAP. Gemaakt in de jaren 1990, 'bi-level positive airway pressure' machines te verminderen veel van de ongemakken in verband met nachtelijke ademhaling machines. BiPAPs zijn duurder dan CPAP modellen en zijn niet noodzakelijk upgrades voor veel patiënten. Echter, patiënten met congestief hartfalen, longziekten en atelectase een BiPAP zeer voordelig via alternatief te vinden.

BiPAP Voordelen en nadelen

BiPAPs zijn duurder dan CPAP machines maar bieden extra voordelen. BiPAPs maken gebruik van geavanceerde technologie die het mogelijk maakt de machine om de ademhaling van de gebruiker te meten en de druk te verminderen tijdens het uitademen. Dit verhoogt het gemak en het comfort van de ademhaling.