Bijwerkingen van OxyContin op de lever en de nieren

Bijwerkingen van OxyContin op de lever en de nieren

OxyContin is een populaire voorgeschreven medicatie voor de behandeling van pijn. Als een langwerkend narcotisch analgetisch, OxyContin is een effectief middel voor het handhaven basislijn pijnbestrijding. Helaas kan OxyContin ongewenste neveneffecten in verschillende delen van het lichaam, zoals de nieren en de lever produceren. Hoewel de ernstige gevolgen in de lever en de nieren zijn zeldzaam, is nauwlettend toezicht aanbevolen voor patiënten met bestaande lever- of nierziekte.

oxycodon

Als een opioïde agonist oxycodon werkt door het activeren opiaatreceptoren in het centrale zenuwstelsel. Activering van opiaatreceptoren resulteert in analgesie en verminderde sensaties van pijn. Echter, oxycodon heeft het potentieel voor verslaving en is geclassificeerd als een gereguleerde stof door de Amerikaanse Drug Enforcement Agency. Geneesmiddelen die oxycodon bevatten, zijn alleen verkrijgbaar met een recept geschreven door een zorgverlener mag verdovende medicijnen voor te schrijven.

OxyContin

De markt gebracht en geproduceerd door Purdue Pharmaceuticals, OxyContin is de merknaam voor een time-released formulering van oxycodon. OxyContin zorgt voor een gecontroleerde afgifte van oxycodon die leidt tot een langere tijd van pijnbestrijding. Hoewel de meest ernstige bijwerkingen van oxycodon van invloed op de ademhaling, de spijsvertering en het zenuwstelsel, oxycodon ook invloed op de nieren en de lever.

OxyContin Side Effects in de lever

Oxycodon wordt uitgebreid gemetaboliseerd door cytochroom P450 enzymen die worden gevonden in de lever. Hoewel geneesmiddelen die de beschikbaarheid van deze enzymen te veranderen het metabolisme van oxycodon kan aantasten, is het gebruik van oxycodon niet significant te beïnvloeden cytochroom P450-enzymen. Hoewel zeldzaam zijn gevallen van hepatitis en cholestase gemeld als de lever ontstoken raakt uit de belemmering van de normale gal flow.

OxyContin Side Effects in de nieren

Oxycodon en de bijbehorende metabolieten van het geneesmiddel worden verwijderd door de nieren na metabolisme in de lever. Hoewel oxycodon kan leiden tot een grotere filtratie belasting van de nieren, is het geneesmiddel blijken geen directe toxische effecten op de nieren. Patiënten met bestaande lever of nierziekte kan het nodig nauwgezet gecontroleerd te worden tijdens het gebruik van oxycodon tot overmatige dosering te voorkomen. Patiënten met vragen over het gebruik van oxycodon of OxyContin moet met een zorgverlener spreken.